Az uniós tagállamok jóváhagyták az új európai bűnügyi nyilvántartási rendszer felállítását

Külföld, 2019.04.09

Jóváhagyták az elítélt harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó új bűnügyi nyilvántartási rendszer felállítását kedden az európai uniós tagországok kormányai.

Brüsszeli tájékoztatás szerint a cél, hogy a meglévő európai bűnügyi nyilvántartási rendszer (ECRIS) továbbfejlesztésével javítsák az információcserét.

Az adatbázis online elérhető lesz, és a hatóságok egyszerűen végezhetnek kereséseket, s a találat azonosítja majd azokat a tagállamokat, amelyektől egy adott személy teljes bűnügyi előéletére vonatkozóan beszerezhetők az információk.

Az adatbank csak személyazonossági adatokat fog tartalmazni, többek között ujjlenyomatokat és - amennyiben rendelkezésre áll - arcképmásokat.

A rendszer más engedélyezett célokra is használható lesz, például arra, hogy előzetes ellenőrzéseket végezzenek, ha valaki gyerekekkel kapcsolatos munkát akar végezni vagy például fegyvertartási engedélyt kíván szerezni.

Az Európai Bizottság üdvözölte a lépést. Vera Jourová jogérvényesülésért is felelős biztos kijelentette, az új rendszernek köszönhetően a bűnüldöző hatóságok gyorsabban és könnyebben tudják majd felismerni az EU-ban korábban elítélt külföldi állampolgárokat.

"Ez elő fogja segíteni az együttműködést a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem terén szerte az EU-ban, ami biztonságosabb hellyé teszi Európát az összes polgára számára" - fogalmazott.

Az EU másik társjogalkotó szerve, az Európai Parlament már elfogadta az új szabályokat, így ezek hamarosan hatályba léphetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!