Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indít Kalifornia ellen az illegális bevándorlók miatt

Külföld, 2018.03.07

Az Egyesült Államok szövetségi igazságügyi minisztériuma pert indít Kalifornia állam ellen az illegális bevándorlás miatt - adta hírül kedden az NBC televízió.

Washington azt veti Kalifornia szemére, hogy nem hajlandó együttműködni a szövetségi hatóságokkal, és helyi törvényekre hivatkozva nem ad információkat az illegális bevándorlók kitoloncolásához.

Kaliforniában tavaly ősszel három olyan törvényt fogadott el a helyi törvényhozás, amely védelmet biztosít az illegális bevándorlóknak a kitoloncolás ellen. Ezzel, a washingtoni kormányzat szerint, a déli szövetségi állam akadályozza a szövetségi bevándorlási törvények végrehajtását és veszélybe sodorja a szövetségi rendfenntartókat, valamint a bevándorlási hivatal képviselőit is. A per megindítását Jeff Sessions igazságügyi miniszter hivatalosan szerdán jelenti be a déli állam fővárosában, Sacramentóban egy konferencián. "Az igazságügyi minisztérium és a Trump-kormányzat megvívja majd a harcot ezzel az igazságtalan, tisztességtelen és alkotmányellenes politikával" - olvasható Sessions beszédében, amelynek szövegéből az NBC televízió kedd esti híradója idézett. A tavaly októberben Jerry Brown demokrata párti kormányzó által aláírt három törvény az Egyesült Államok leginkább nagylelkűnek mondott védelmét biztosítja az illegális bevándorlóknak. Az egyik törvény megtiltja a helyi rendfenntartó erőknek, hogy információkat adjanak a szövetségi bevándorlási munkatársaknak a letartóztatott vagy már börtönbüntetésre ítélt illegális bevándorlókról, akiket éppen a bűncselekményeik miatt kitoloncolás fenyeget. A másik törvény megtiltja a magánvállalatok munkaadóinak, hogy együttműködjenek a bevándorlási hivatal embereivel a munkahelyi ellenőrzésekben, a harmadik pedig előírja a kaliforniai állami illetékeseknek, hogy ellenőrizzék azokat a börtönöket, amelyekben a szövetségi hatóságok tartanak fogva kitoloncolásra váró illegális bevándorlókat.

Azokat a településeket, amelyek védelmet biztosítanak az illegálisan az Egyesült Államok területén tartózkodóknak, menedékvárosoknak nevezik. Néhány szövetségi állam kormányzója - köztük például Kaliforniáé - az egész államot menedékvárosnak nyilvánította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!