Az európai strukturális és beruházási alapok eddig 130 milliárd eurót fektettek az unió reálgazdaságába

Külföld, 2016.12.20

Az európai strukturális és beruházási alapok eddig 130 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) fektettek az Európai Unió reálgazdaságába, amelynek következtében az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsult a beruházások üteme - jelentette az Európai Bizottság a strukturális alapokra vonatkozóan első ízben kiadott eredményjelentésében kedden.

A jelentés szerint 2015 végéig 274 ezer vállalkozás részesült a 2014-2020-as európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) támogatásából. Eddig 2,7 millió ember kapott támogatást ahhoz, hogy állást találjon vagy készségeit fejlessze, 11 millió hektárnyi mezőgazdasági földterületen sikerült javítani a biológiai sokféleséget, valamint 1 millió projektet választottak ki uniós támogatásra közel 60 milliárd euró összértékben.

Az elmúlt kilenc hónapban a támogatások összege megkétszereződött és 2016 őszéig csaknem elérte az esb-alapok teljes költségvetésének 20 százalékát jelentő 130 milliárd eurót.

Ezt az összeget kisvállalkozások támogatására, valamint kutatások, széles sávú rendszerek, az energiahatékonyság, illetve több ezer egyéb, az uniós növekedési és munkahely-teremtési stratégia prioritásainak megvalósítására irányuló projekt finanszírozására fordították.

A jelentés szerint a beruházási tervvel összhangban 2015 végére csaknem megvalósult az esb-alapok keretében a pénzügyi befektetések megkétszerezésére irányuló uniós célkitűzés - tájékoztatott az uniós bizottság.

Az esb-alapok 2014-2020 időszakra szóló költségvetése - a nemzeti társfinanszírozással együtt - 638 milliárd eurót tesz ki, ebből 181 milliárd eurót különítenek el az intelligens növekedésre, azon belül a kutatásba és az innovációba, illetve a digitális technológiákba való beruházásra, valamint mintegy 2 millió kisvállalkozás közvetlen támogatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!