Az export hajtotta a német gazdaságot a negyedik negyedévben

Külföld, 2018.02.14

Az erős exportnak köszönhetően a német gazdaság stabilan növekedett a tavalyi negyedik negyedévben is.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett előzetes adatai szerint Németország bruttó hazai terméke (GDP) ár-, szezonális és naptári kiigazítással számolva 0,6 százalékkal nőtt 2017 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest, a harmadik negyedévben mért 0,7 százalékos növekedés után. A piac 0,6 százalékos negyedéves GDP-növekedést várt a negyedik negyedévre.

Az első negyedévben 0,9 százalékkal, a másodikban pedig 0,6 százalékkal nőtt a gazdaság az előző három hónaphoz képest.

Éves összehasonlításban gyorsult a gazdasági növekedés a negyedik negyedévben. Árkiigazítással számolva 2,3 százalékkal, naptári kiigazítással számolva pedig 2,9 százalékkal nőtt a GDP 2016 negyedik negyedévéhez képest. Árkiigazítással számolva a harmadik negyedévben 2,2 százalékos, a másodikban 1,0 százalékos, az elsőben pedig 3,4 százalékos volt a növekedés, míg naptári kiigazítással számolva július-szeptemberben 2,7 százalékkal, április-júniusban 2,3 százalékkal, január-márciusban pedig 2,1 százalékkal bővült a gazdaság.

A negyedik negyedévben 44,7 millió munkavállaló dolgozott, 642 ezerrel több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

A tavalyi egész évben 2,2 százalékkal nőtt a német GDP, erősebb ütemben a 2016-ban mért 1,9 százalékhoz képest. Naptári kiigazítással számolva 2,5 százalékra emelkedett a növekedés üteme az előző évi 1,9 százalékról.

A német kormány arra számít, hogy idén 2,4 százalékkal bővül a gazdaság. A Nemzetközi Valutaalap 2,3 százalékos német GDP-növekedést prognosztizál.

A Destatis február 23-án teszi közzé a gazdaság teljesítményét tükröző, pontosabb adatokon alapuló részletesebb jelentést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!