Az MKP sürgeti a zászlókat tiltó sporttörvény módosítását

Külföld, 2017.06.28

Meg kell változtatni a szlovákiai sporttörvénynek azt a részét, amely tiltja, hogy szurkolók a sporteseményekre idegen országok zászlóit vagy állami szimbólumait vigyék be - sürgették a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) képviselői Pozsonyban tartott szerdai sajtótájékoztatójukon.

A szóban forgó törvény, amely 2014-ben lépett hatályba Szlovákiában, megtiltja, hogy kiemeltnek vagy kockázatosnak minősített nyilvános sporteseményeken jelenlegi vagy a múltban létezett idegen országok zászlói vagy állami szimbólumai legyenek a szurkolóknál. A sokak szerint egyértelműen politikai indíttatású szabályozást a gyakorlatban leginkább az olyan magyar kötődésű felvidéki sportklubok - például a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatának - mérkőzésein érvényesítik, ahol a szurkolók korábban magyar zászlóval jártak ki a meccsekre. A szabályozás korlátait a szurkolók különböző ötletekkel kerülik meg, például a magyar zászlót mozaikszerűen rakják össze a nézőtéren piros, fehér és zöld lufikból.

A törvény hibás, alkotmányellenes és az uniós normákat is sérti - mondta Nagy Dávid, az MKP jogi szakértője, aki a szlovák állampolgársági törvényhez hasonlította a jogszabályt. Rámutatott: a felvidéki magyar párt azért is sürgeti törvény megváltoztatását, mert a magyar kötődésű felvidéki sportklubok és kiemelten a DAC mérkőzéseire egyre több, nem szlovákiai szurkoló is jár, akiket ugyancsak korlátoz a vonatkozó szabályozás.

Példaként felhozta: idén áprilisban a DAC egyik mérkőzésére egy magyar zászlóval érkezett székesfehérvári szurkolót nem engedtek be a szlovák hatóságok, előállították és eljárást is indítottak ellene. Előzetes intézkedésként a szurkolót fél évre eltiltották a dunaszerdahelyi klub mérkőzéseinek látogatásától, s bár a fellebbezést követően enyhítették a büntetést szóbeli megrovásra, a szakértő jogértelmezése szerint mégis arról lehet beszélni, hogy a szurkoló szabad mozgáshoz való jogai sérültek.

"Abszurd, hogy a 21. század Európájában tiltsák egy másik szuverén ország zászlaját, jelképeit" - szögezte le Nagy Dávid.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!