Azonnali hatállyal menesztették a Michigani Állami Egyetem ideiglenes rektorát

Külföld, 2019.01.18

Azonnali hatállyal menesztették a Michigani Állami Egyetem ideiglenes rektorát csütörtökön az egyetem volt sportorvosa zaklatási botrányának nem megfelelő kezelése és az ehhez fűződő nyilvános kommentárjai miatt.

John Engler ideiglenes rektor - aki 1991 és 2001 között Michigan állam kormányzója volt - már szerdán megírta lemondó levelét, a jövő hétre ígérve távozását. Az egyetem igazgatótanácsa azonban csütörtökön arról szavazott, hogy nem várják meg a jövő hetet, Englernek azonnal mennie kell.

A döntés kiváltó oka az volt, hogy az ideiglenes rektor a múlt héten a szexuális zaklatások áldozatairól azt mondta, hogy túlságosan is "reflektorfénybe kerültek" és ezt közülük sokan még "élvezik is".

Az egyetemen 2017-ben robbant ki a botrány: diákok és volt diákok azzal vádolták Larry Bassart, az egyetem tornászcsapatának orvosát, hogy éveken keresztül szexuálisan zaklatta vagy megerőszakolta őket. Nassar volt az amerikai országos tornászcsapat sportorvosa is. Legalább 250 fiatal nő és egy fiú esett áldozatául, köztük ismert olimpikonok is. 2017 nyarán Nassart gyermekpornográfiáért 60 év börtönre, 2018 januárjában kiskorúak kárára elkövetett szexuális támadások miatt 40-től 175 évig terjedő börtönbüntetésre, 2018 februárjában pedig - nemi erőszak újabb bizonyított esetei miatt - további 40-től 125 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

John Englert 2018 januárjában nevezték ki az egyetem ideiglenes rektorának a lemondani kényszerült Lou Anna Simon helyére. Englert - bár évi 510 ezer dolláros fizetését az egyetem különböző intézményeinek ajánlotta fel - sok bírálat érte, a többi között azért, mert felszámolta azt a 8,5 millió dolláros alapot, amelyből a botrány áldozatainak nyújtott tanácsadást finanszírozták.

Az egyetem igazgatótanácsa csütörtökön kinevezte az új ideiglenes rektort Satish Udpa személyében, aki a felsőoktatási intézmény professzora és adminisztratív ügyekért felelős rektor-helyettese.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!