Azonos nevű ukrán jelölt indításával igyekeznek rontani Brenzovics László esélyeit az ukrán parlamenti választásokon

Külföld, 2019.06.21

Azonos nevű ukrán jelölt indításával igyekeznek rontani ellenfelei Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének képviselőjelölti esélyeit a 2019. július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választásokon a Nagyszőlős központú egyéni választókörzetben.

A Kárpátalján nagy feltűnést keltett üggyel kapcsolatban Brenzovics László az MTI érdeklődésére pénteken elmondta, felháborítónak tartja, hogy a deklaráltan az Európai Unióba tartó Ukrajnában ismételten megtörténhetnek hasonló dolgok. Az egész az állam politikájából ered, amely minden eszközzel próbálja megakadályozni, hogy a kárpátaljai magyarság képviselője bekerülhessen a parlamentbe - tette hozzá.

Kijev sokadik alkalommal utasította vissza mondvacsinált okokra hivatkozva olyan egyéni parlamenti választókerület kialakítását, amelyben többséget képeznének a magyar nemzetiségű választópolgárok, ezzel is akadályozva a magyar érdekképviseletet parlamenti szinten - mutatott rá.

A magyar politikus hangsúlyozta, nyilvánvalóan riválisai folyamodnak egy azonos nevű ukrán jelölt állításának alantas eszközéhez. Korábban a kárpátaljai magyarság képviselőjelöltjével szemben már alkalmazták ezt a módszert, amikor 2002-ben Kovács Miklós akkori KMKSZ-elnök ellen állítottak azonos nevű jelöltet az ellenfelei, és ezáltal annyi szavazatot vontak el tőle, hogy - csalással is megtetézve - minimális arányban, alig 390 szavazattal elvesztette a voksolást - emlékeztetett.

Brenzovics László arra hívta fel a kárpátaljai magyar választókat, hogy ne dőljenek be a piszkos trükknek, a voksoláskor nagyon figyeljenek oda, kinek a neve mellé teszik az ikszet az ukrán nyelvű szavazólapon. Jelezte, a KMKSZ a választások előtt tájékozatni fogja a szavazókat a tudnivalókról.

Az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) hivatalosan június 18 jegyezte be egyéni képviselőjelöltként Brenzovics Vaszil Ivanovicsot a Nagyszőlős központú egyéni parlamenti választókerületben. Az azonos nevű ukrán jelölt 1977-es születésű jelölt munkanélküli, a Nagybereznai járás eldugott hegyi településén, Havasközön (Ljuta) lakik. Újságírók kiderítették, hogy rendezetlen körülmények között, majdhogynem hajléktalanként él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!