Babis az amerikai elnök meghívására márciusban a Fehér Házba látogat

Külföld, 2019.02.20

Donald Trump amerikai elnök meghívta a Fehér Házba Andrej Babis cseh kormányfőt - közölte szerdán a Twitter közösségi portálon Stephen King, az Egyesült Államok prágai nagykövete. A látogatásra március 7-én kerül sor. Az Izraelben tartózkodó Babis cseh újságíróknak megerősítette a nagykövet bejelentését.

"Ez kicsúcsosodása az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatainknak" - szögezte le Babis. "A cseh-amerikai kapcsolatok az utóbbi időben nagyon intenzívek" - tette hozzá.

A prágai külügyminisztérium nyilatkozatában a meghívást a cseh diplomácia nagy sikerének minősítette. Stephen King bejelentette, hogy a hivatalos meghívó is rövidesen megérkezik Prágába.

A Trump-Babis találkozó konkrét programjáról Tomás Petrícek cseh külügyminiszter fog tárgyalni, aki szerdán utazott az Egyesült Államokba. Petrícek újságíróknak elutazása előtt jelezte, hogy a megbeszélés legfőbb témáit a biztonságpolitika, a kereskedelem és a tudománytechnikai együttműködés fogja képezni.

A miniszter megjegyezte: Milos Zeman cseh államfő amerikai látogatását is felveti partnereinek. Az amerikai elnökválasztási kampány során 2016-ban Zeman volt az egyetlen európai elnök, aki nyíltan Trumpot támogatta. Trump megválasztása után telefonon felhívta Zemant, és megígérte, hogy amerikai látogatásra hívja meg. Ez mindeddig nem történt meg. A közelmúltban Zeman úgy nyilatkozott: nem tartja valószínűnek, hogy amerikai látogatására sor kerülhet.

A Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh gazdasági és politikai napilap január végén azt írta, hogy Babisnak a Fehér Ház kapuját a Huawei kínai távközlési cég ügye nyitotta meg. Az illetékes cseh hatóság tavaly decemberben figyelmeztette az állami hivatalokat, hogy a Huawei cég technológiáinak használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az Egyesült Államoknak üzleti érdekei is vannak Csehországban. A cseh védelmi minisztérium például azt tervezi, hogy 12 amerikai gyártmányú helikoptert vásárol. A Westinghouse amerikai energetikai társaság pedig szeretne bekapcsolódni a csehországi atomerőművek tervezett bővítésébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!