Babis: Csehország továbbra is stratégiai partnernek tekinti Magyarországot

Külföld, 2018.11.30

Andrej Babis cseh kormányfő szerint Csehország továbbra is stratégiai partnernek tekinti Magyarországot, s a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás.

"Biztosítottam a magyar kormányfőt, hogy a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás. Magyarország számunkra továbbra is stratégiai partner" - jelentette ki Babis pénteken Prágában kérdésre válaszolva a cseh-magyar kormányfői tárgyalások utáni sajtóértekezleten.

Újságírók azt kérdezték Babistól, miként értékeli Tomás Petrícek külügyminiszter azon döntését, hogy a budapesti cseh diplomáciai képviseletet törölte a kiemelt fontosságú nagykövetségek listájáról.

"A kormány semmiféle változásokról nem tárgyalt" - szögezte le ezzel kapcsolatban Andrej Babis újságírók előtt.

A cseh miniszterelnök szerint Prága és Budapest kapcsolatai nagyon jól fejlődnek, és egyre intenzívebb a gazdasági és a kereskedelmi együttműködés is. A két ország kereskedelmének volumene már meghaladta a kilencmilliárd eurót. Andrej Babis és Orbán Viktor egyaránt nagy lehetőségeket látnak a két ország védelmi iparának együttműködésében.

Babis kiemelt fontosságúnak minősítette a visegrádi csoport tagjainak együttműködését is. Közös sikernek nevezte, hogy a V4-nek az Európai Unióban sikerült elérnie, hogy a kötelező menekültkvóták kérdése lekerült a napirendről.

Orbán Viktor hivatalos látogatáson tartózkodik Prágában, és délelőtt vendéglátójával Andrej Babissal tárgyalt. Délután találkozik a cseh parlament két házának elnökeivel, majd Lányban az államfő fogadja.

Milos Zeman államfő csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televízióban élesen bírálta Petrícek döntését, s kijelentette: elnézést fog kérni ezért a döntésért Orbán Viktor miniszterelnöktől, akivel pénteken délután a Lány kastélyban találkozik.

A cseh külügyminisztérium pénteken délelőtt kiadott közleményében visszautasította Zeman bírálatát. "Nem a nagykövetségek státusának megváltoztatásáról, hanem pusztán költségvetési ügyről van szó" - olvasható a dokumentumban. Petrícek szerint a külügyminisztérium mérlegeli, hogy megszünteti a "kiemelt politikai fontosságú" nagykövetségi státust.

A "top" nagykövetségek listája 2005-ben született, és jelenleg 17 ország van rajta. Tomás Petrícek döntése következtében januártól az ankarai, a budapesti, a római és a kijevi nagykövetségeket törölték volna a jegyzékből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!