Babis szerint rossz hír, hogy az Egyesült Államok fel akarja mondani az INF-megállapodást

Külföld, 2018.10.28

Andrej Babis cseh kormányfő rossz hírnek tartja, hogy az Egyesült Államok fel akarja mondani a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló orosz-amerikai megállapodást (INF).

A cseh miniszterelnök, miután vasárnap James Mattis amerikai védelmi miniszterrel tárgyalt, újságírók előtt azt mondta: jobb szeretné, ha az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatai nem romlanának, hanem javulnának.

"Ez biztosan rossz hír. Amennyiben megfelel a valóságnak, akkor ez minket természetesen bánt" - válaszolta egy újságírói kérdésre Babis, aki szerint a világ visszatérhet a hidegháború korszakába, ha az amerikai kormányzat felmondja a megállapodást.

Andrej Babis leszögezte: Csehország kis ország, de ez nem jelenti azt, hogy nincs saját véleménye. "Csehország számára fontos, hogy világ hatalmasai a konfliktusok helyett inkább az együttműködés lehetőségeit keressék" - mutatott rá a politikus.

Donald Trump amerikai elnök nemrégiben közölte, hogy az Egyesült Államok ki fog lépni az 1987-ben Mihail Gorbacsov szovjet elnök és pártfőtitkár, valamint Ronald Reagan amerikai elnök által megkötött, a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről szóló INF-szerződésből.

Washington a szerződés orosz részről történt állítólagos megsértésére hivatkozva érvel a kilépés mellett, Moszkva azonban tagadja ezt a vádat, és a maga részéről az Egyesült Államokat gyanúsítja a szerződés megszegésével.

Az amerikai védelmi miniszter Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmával tett rövid látogatást Prágában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!