Balla Zsolt lesz száz év óta az első tábori rabbi a német hadseregben

Külföld, 2021.06.15

A Magyarországon született, de hosszú ideje Németországban élő Balla Zsolt lipcsei rabbit nevezték ki száz év óta az első tábori rabbinak a német hadseregben (Bundeswehr) - jelentette a Jewish Telegraphic Agency (JTA) című hírportál.

Utoljára az első világháború alatt volt a német hadseregben tábori rabbi, a náci korszakban teljesen megszűnt a tisztség, a holokauszt pedig rendkívül megtizedelte a zsidóságot az országban, a közösség létszáma a szovjet blokk összeomlását követő bevándorlás nyomán indult ismét növekedésnek.

Száz év után először idén választottak ismét tábori rabbit, s a posztra az ortodox zsidóságot képviselő Németországi Zsidók Központi Tanácsa a 42 éves férfit javasolta.

Balla Zsolt hangsúlyozta, ez a lépés fontos, és világos jele annak, hogy a zsidóknak "van jövőjük Németországban". Bár hozzátette, megérti, ha egyesek értetlenül fogadják, hogy tisztséget vállal annál az intézménynél, amely lehetővé tette a holokausztot.

A férfi, aki közel két évtizeddel ezelőtt költözött el Budapestről, Berlinben tanult rabbinak, 1938 óta ő az első Németországban végzett és kinevezett ortodox rabbi.

Ballát június 21-én avatják tábori rabbivá a lipcsei zsinagógában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!