Becsületsértési pert indított Navalnij ellen az orosz nemzeti gárda igazgatója

Külföld, 2018.12.11

Becsületsértési pert indított Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen kedden Moszkvában Viktor Zolotov , az orosz nemzeti gárda (Roszgvargyija) igazgatója.

Zolotov, aki korábban párbajra hívta ki Navalnijt, egymillió rubeles (mintegy 4,3 millió forintos) kártérítést követel becsületének és üzleti hírnevének megsértéséért amiatt, hogy az aktivista Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa korrupcióval vádolta meg az általa irányított fegyveres testületet és őt magát is.

Az ellenzéki vlogger még augusztusban azt állította, hogy a Roszgvargyija messze a piaci ár felett szerzi be élelmezését - a monopolbeszállító szerinte egy Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által kijelölt krími húsüzem, a Druzsba Narodov -, és hogy a gárdaparancsnoknak 3,5 milliárd rubeles ingatlanvagyona van.

Zolotov és Navalnij küzdelmének különös hangsúlyt adott, hogy az RBK gazdasági napilap hétfői közlése szerint a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat eljárást indított a Druzsba Narodov ellen. A lap úgy értesült, hogy a szolgálat a katonai ügyészséggel közösen augusztus óta vizsgálódott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kezdeményezésére. A gyanú szerint a húsüzem túlszámlázta a gárdának szállított virsli és szafaládét.

Sajtóértesülések szerint Zolotov személyesen kérte meg Vlagyimir Putyin elnököt - akinek 13 éven át testőre volt - hogy a Druzsba Narodov legyen a nemzeti gárda kivételes szállítója. A húsüzem tulajdonosa Borisz Kantyemirov, az egykori belügyi csapatok - ezek bázisán hozták létre 2016-ban a nemzeti gárdát - központi archívumának volt vezetője.

A maga részéről a Druzsba Narodov moszkvai választottbírósághoz fordult Navalnij ellen, állításainak megcáfolását követelve tőle.

Zolotov ügyvédje kedden közölte, hogy ügyfele, ha megnyeri a pert, a kártérítést egy árvaháznak fogja felajánlani. A nemzeti gárda parancsnoka szeptemberben hívta ki párbajra Navalnijt, és kilátásba helyezte, hogy a ringben vagy a tatamin alaposan ki fogja klopfolni. Az ellenzéki aktivista a kihívást elfogadta, de leszögezte, hogy a párviadalnak szópárbaj formájában kell megtörténnie valamelyik állami tévécsatornán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!