Békésen folytatódtak a diáktüntetések Isztambulban a török elnök által kinevezett rektor miatt

Külföld, 2021.01.06

Szerdán békésen folytatódtak a diáktüntetések Isztambulban amiatt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök rendeletben nevezett ki rektort az ország egyik vezető egyetemének, a Bogazici Egyetemnek az élére.

Annak ellenére, hogy Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója, szerdán az új koronavírus okozta járványhelyzetre tekintettel a metropolisz Besiktas és Sariyer nevű kerületében betiltott mindennemű demonstrációt, koradélután tiltakozók százai gyűltek össze a Bogazici Egyetem rektori épülete előtt fokozott rendőri jelenlét kíséretében.

A tüntetők a délután folyamán a besiktasi kompállomáshoz vonultak, majd átkeltek a Boszporuszon a nagyváros ázsiai oldalára, hogy Kadiköy kerületben folytassák a tiltakozást.

A Bogazici Egyetem új rektora, Melih Bulu, közgazdász professzor, aki 2015-ben a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselőjeként akart indulni a parlamenti választásokon.

Rektori kinevezése szombaton jelent meg a hivatalos közlönyben, a diáktüntetés pedig hétfőn kezdődött Isztambulban. Akkor a hallgatók össze is csaptak a rendőrökkel, sőt néhány diáknak sikerült bejutnia az egyetem kampuszára, ahol elfoglaltak egy épületet.

Kedden számos tanár fejezte ki nemtetszését Bulu kinevezésével kapcsolatban. Felsorakoztak az egyetem udvarán, és hátat fordítottak a rektori épületnek, amikor Bulu átvette elődjétől a hivatalát.

A tiltakozásokkal összefüggésben keddig 22 embert, szerdán pedig további 14-et vettek őrizetbe.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy az előállítottak közül 12-en korábban részt vettek különféle terrorszervezetek tevékenységében vettek részt, 24-en pedig csatlakoztak szélsőbaloldali szervezetek megmozdulásaihoz. 34-en különböző egyetemek diákjai.

Az 1980-as török katonai puccs óta Bulu az első rektor, akit nem a Bogazici Egyetem választott saját berkeiből az intézmény élére. Korábban a török felsőoktatási intézmények maguk választották meg rektoraikat, de 2016 óta Erdogan magához vonta a kinevezés jogát.

A főleg angol nyelven oktató Bogazici Egyetemet 1863-ban alapították akkor még Robert College néven. Ez volt az első amerikai egyetem az Egyesült Államok területén kívül. 1971-ben nevezték át a Boszporusz után (Bogazici), amelynek európai partján fekszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!