Belgium amerikai F-35-ös harci repülőgépekre cseréli elavuló flottáját

Külföld, 2018.10.25

Belgium amerikai F-35-ös harci repülőgépekre cseréli az ország légierejének elavulóban lévő flottáját - jelentette be a hivatalos döntést csütörtökön a kormány.

Charles Michel belga miniszterelnök arról számolt be, hogy az amerikai Lockheed Martin F-35-ösei nyertek a francia Dassault Rafale típusú harci repülőgépeivel és az EADS európai konzorcium által gyártott Eurofighter Typhoonokkal szemben, így ezekre fogják lecserélni a jelenleg F-16-os vadászgépekből álló flottát.

A 34 új harci repülőgépért Belgium 2,6 milliárd eurót fizet, sajtóhírek szerint egymilliárddal kevesebbet a korábban becsültnél. Ez azt jelenti, hogy egy F-35-ös 76,3 millió euróba kerül, ebbe beletartozik a fegyverzet és a pilóták kiképzése is.

Sajtóhírek szerint a gépek fenntartása a teljes, 40 éves élettartamuk alatt ugyanakkor a 12,5 milliárd eurót is elérheti.

"Az F-35-ös harci repülőgépek megvásárlásával biztosítjuk az állampolgárok és a katonáink védelmét" - mondta Steven Vandeput védelmi miniszter, kiemelve, hogy az amerikai ajánlat volt a nyerő a korábban meghatározott kritériumok mindegyike, még az ár terén is. "Ezek a legfejlettebb gépek a legjobb áron" - fogalmazott.

A miniszter emellett bejelentette, hogy más haderőfejlesztéseket is jóváhagytak a kormányülésen, egyebek között Reaper típusú amerikai pilóta nélküli repülőgépek, aknamentesítő hajók és páncélosok beszerzéséről döntöttek.

A kormány tavaly márciusban írt ki tendert az új harci repülőgépek beszerzésére, amelyre eredetileg öt hadiipari vállalatot hívtak meg.

A jelenleg 30-40 éves harci repülők 2023-ig maradnak szolgálatban a tervek szerint, addigra kellene elkezdeni az új típus rendszerbe állítását.

A közelmúltban az Egyesült Államok több más európai szövetségese, köztük Hollandia, Olaszország és Törökország is F-35-ösök beszerzéséről döntött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!