Bemutatták Berlinben a 30 éve szabadon című tablókiállítást

Külföld, 2020.01.28

Bemutatták Berlinben a 30 éve szabadon című tablókiállítást, a Magyarország útját a kommunista diktatúrától a rendszerváltoztatásig követő tárlatot kedd este nyitották meg.

Tallai Gábor kurátor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a rendezvényen kiemelte, hogy igaztalan az a "narratíva", miszerint Magyarország és a térség kommunista elnyomás alá vetett többi népe "a geopolitikai konstelláció révén ajándékba kapta a szabadságot".

Ezzel szemben az igazság az, hogy valamennyien megharcoltak a szabadságukért - mondta.

Rámutatott, hogy ezt a történetet, az elnyomás és a szabadság kivívásának történetét beszéli el a Budapesten 2019. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulóján bemutatott tárlat, amelynek német nyelvű változatát állították ki a német fővárosban.

Az anyag az utóbbi harminc év kulcsfontosságú eseményeire is kitekintést nyújt. Ezzel kapcsolatban Tallai Gábor hangsúlyozta: "nem kaptuk meg azt a segítséget, amelyet reméltünk, nem volt Marshall-segély, Münchausen báró módjára saját magunkat kellett kihúznunk a mocsárból", ami sikerült, és ez erős öntudattal, magabiztossággal ajándékozta meg a magyaroknak.

"Szerények vagyunk, de büszkék, és nagyon boldogok, hogy oly sok évtized után most már harminc éve szabadon, demokratikusan dönthetünk saját magunkról" - fogalmazott Tallai Gábor.

A kiállítás öt nagyobb egységen keresztül, időrendben, idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg, hogy Magyarország miként jutott el a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A legnagyobb részletességgel a csodák éveként jellemzett 1989 eseményeit mutatja be, az utóbbi három évtizedből pedig a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közös sikereit, a NATO- és az EU-csatlakozást is kiemeli.

A 30 éve szabadon Emlékbizottság és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány együttműködésével rendezett tablókiállítás február 10-ig látogatható a német főváros nyugati részén, az egykori Nyugat-Berlin központjában működő Haze Galleryben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!