Benalla-ügy - A francia kormány szerint a szenátus a jelentéssel túllépte a hatáskörét

Külföld, 2019.02.21

Edouard Philippe francia miniszterelnök élesen bírálta csütörtökön a francia szenátus jogi bizottságának előző nap nyilvánosságra hozott jelentését, amely Alexandre Benalla, Emmanuel Macron francia elnök előzetes letartóztatásba került volt biztonsági főnöke ügyében készült, és "súlyos működési zavarokat" állapított meg az elnöki hivatal működésében.

A kormányzat "túlságosan politikainak" ítélte meg a bizottság megállapításait és következtetéseit, s úgy vélte, hogy a jobboldali ellenzéki többségű felsőház nem tartotta tiszteletben a hatalommegosztás elvét a végrehajtó és törvényhozó szervek között.

"Ez egy kissé meglepő, miután hagyományosan, a hatalommegosztás alapján a nemzetgyűlésnek és a szenátusnak nem feladata, hogy véleményezze a köztársasági elnökség belső szervezettségét és működését" - fogalmazott a kormányfő. Edouard Philippe "érthetetlennek és időnként igazságtalannak" tartja a bizottság "ajánlásait és megfogalmazásait a köztisztviselőkről, akik a köztársasági elnök mellett dolgoznak".

A szenátusi bizottság - amely az elmúlt félévben negyven embert hallgatott meg az ügyben - az ügy két gyanúsítottján kívül a francia elnöki hivatal három vezetőjét, Patrick Strzodát, a francia elnök kabinetfőnökét, Alexis Kohlert, az elnöki hivatal vezetőjét és Lionel Lavergne tábornokot, a köztársasági elnök biztonságáért felelős csoport vezetőjét is azzal vádolta meg, hogy "ellentmondásosan, nem koherensen" nyilatkoztak a bizottság előtt, és elhallgattak dolgokat. Benalla ellen pedig hamis tanúzás gyanújával ügyészi eljárás megindítását javasolták a szenátorok.

A parlamenti vizsgálóbizottság előtti hamis tanúzás öt év börtönbüntetéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.

A jelentés közzététele után az ügyészség bejelentette, hogy már múlt héten - a szenátusi ajánlás előtt - vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy Benalla és környezete megpróbált-e terhelő bizonyítékokat eltüntetni.

A miniszterelnök emlékezetett arra, hogy az igazságszolgáltatás megindította az eljárást az ügyben, amely a kormányzat szerint "személyes kilengés", nem pedig államügy, s úgy vélte - ismételten a hatalmi ágak szétválasztása nevében -, hogy "a parlamentnek vagy a kormánynak nem dolga egy jogi eljárás belső lefolyásába beleszólni".

Philippe Bas bizottsági elnök, valamint Jean-Pierre Sueur és Muriel Jourda jelentéstevők visszautasították a vádakat és a jelentés bemutatásakor többször is hangsúlyozták, hogy szigorúan tiszteletben tartották a hatalom ágak szétválasztásának elvét a vizsgálatról készült jelentés megfogalmazásakor.

A francia elnök volt biztonsági főnöke egy májusi diákmegmozduláson tüntetőket bántalmazott rendőrségi rohamsisakban és karszalagot viselve. A nyári szezon kezdetén az ellenzék által meglovagolt botrányt az államfő rosszul kezelte, s csak késve, a közvélemény nyomására bocsátotta el egyik legfőbb munkatársát. Az eset kivizsgálására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság előtt Gérard Collomb belügyminiszter minden felelősséget az elnöki hivatalra hárított, amit Macron árulásként értékelt, s ezzel olyannyira megromlott a két politikus közötti viszony, hogy Collomb nyíltan bírálni kezdte a szerinte nem eléggé alázatos kormányt, amelyből szeptemberben ki is lépett.

A volt elnöki munkatárs ellen a májusi tüntetésen elkövetett bántalmazások miatt nyár óta, a diplomáciai útlevelek visszaélésszerű használata miatt pedig január óta folyik eljárás. Alexandre Benallát kedd este őrizetbe vették, mert megsértette azt a júliusi vád alá helyezésekor hozott bírói döntést, miszerint nem léphet kapcsolatba az ügy másik gyanúsítottjával, Vincent Crase-zal, a Köztársaság lendületben kormánypárt volt alkalmazottjával, aki kedd este szintén előzetes letartóztatásba került. Egy január végén nyilvánosságra került hangfelvétel szerint a két férfi már a vádemelésük után találkozott és egyeztetett az ügyészséggel szembeni védelmi stratégiáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!