Benalla-ügy - Macron vád alá helyezett volt biztonsági főnöke nem válaszolt érdemben a szenátusi meghallgatásán

Külföld, 2019.01.21

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Párizs, 2019. január 21., hétfő (MTI) -&nbsp;&nbsp;Alexandre Benalla, Emmanuel Macron francia elnök volt biztonsági főnöke nem válaszolt érdemben hétfőn a francia szenátus jogügyi bizottsága előtti meghallgatásán a diplomáciai útleveleit érintő kérdésekre. A dokumentumok feltételezhetően visszaélésszerű használata miatt a volt testőr ellen múlt héten újabb ügyészi vizsgálat indult.

Az államfő 27 éves volt bizalmi embere - akit bizalommal való visszaéléssel gyanúsított meg a vádhatóság - elismerte, hogy "elkövetett bizonyos hibákat", de jelezte, hogy a diplomáciai útlevelek kiadásának, birtoklásának, illetve visszaadásának körülményei a jelenleg ellene folyó jogi eljárás tárgya, így az azokra vonatkozó kérdésekre nem válaszolt.

"Nem válaszolok ezekre a kérdésekre ez előtt a bizottság előtt, sajnálom" - mondta Benalla a vizsgálóbizottság jobboldali elnökének, Philippe Bas-nak és a szocialista jelentéstevő Jean-Pierre Sueur-nak többször megismételt kérdéseire.

A francia elnök volt biztonsági főnöke egy májusi diákmegmozduláson tüntetőket bántalmazott rendőrségi rohamsisakban és karszalagot viselve. A nyári szezon kezdetén az ellenzék által meglovagolt botrányt az államfő rosszul kezelte, s csak késve, a közvélemény nyomására bocsátotta el egyik legfőbb munkatársát. Az eset kivizsgálására felállított parlamenti vizsgálóbizottság előtt Gérard Collomb belügyminiszter minden felelősséget az elnöki hivatalra hárított, amit Macron árulásként értékelt, s ezzel olyannyira megromlott a két politikus közötti viszony, hogy Collomb nyíltan bírálni kezdte a szerinte nem eléggé alázatos kormányt, amelyből szeptemberben ki is lépett.

A közelmúltban kiderült, hogy Benalla az elbocsátása óta 23 alkalommal használta a diplomáciai útleveleit, amelyeket pedig be kellett volna szolgáltatnia. A szenátusi biztosság előtt megerősítette, hogy ezek az utak "semmilyen kapcsolatban" nem álltak az elnöki hivatalban korábban betöltött munkakörével.

Benalla egyebek mellett egy héttel azelőtt járt Csádban a diplomáciai útlevelével, hogy ott Emmanuel Macron decemberben hivatalos látogatást tett.

A volt elnöki munkatárs ellen a májusi tüntetésen elkövetett bántalmazások miatt nyár óta, a diplomáciai útlevelek visszaélésszerű használata miatt pedig péntek óta folyik eljárás.

Benalla annyit elárult, hogy az útlevelekhez szabályosan jutott hozzá, majd elbocsátását követően az elnöki hivatal és a külügyminisztérium kérésére leadta őket 2018 augusztusban, de 2018 októberben visszakapta őket néhány személyes tárggyal együtt.

Patrick Strzoda, a köztársasági elnök kabinetfőnöke múlt szerdai meghallgatásán a szenátusban elmondta, hogy Benalla tulajdonában két szolgálati útlevél is volt, amelyekhez 2018 júniusban jutott, s közülük az egyikről feltételezhető, hogy hamisított dokumentum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!