Benkő: Magyarország tesz is a Nyugat-Balkán biztonságáért

Külföld, 2021.10.15

Magyarország nem csak beszél róla, tesz is a Nyugat-Balkán békéjéért és biztonságáért - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken a NATO koszovói missziójának (KFOR) egyik táborában.

Benkő Tibor büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy pénteken - a KFOR történetében először - magyar parancsnok vette át a misszió parancsnokságát. Kiemelte: Kajári Ferenc a NATO legrégebbi és legnagyobb missziójának vezetését vette át.

Kitért arra is, hogy a magyar parancsnok "nem lesz könnyű helyzetben", miután az elmúlt hetekben is látni lehetett milyen incidensek történtek Koszovóban, valamint Szerbia és Koszovó határán. Látható milyen sérülékeny és törékeny a Nyugat-Balkán biztonsága - emelte ki.

A miniszter elmondta: több céllal érkezett Koszovóba. A Magyarország és Olaszország közötti kétoldalú együttműködés erősítése érdekében az olasz védelmi miniszterrel is tanácskoztak a jelenlegi helyzetről, napjaink kihívásairól, köztük a koszovói helyzetről. Kitértek továbbá a jövőbeni feladatokra is, ezekkel kapcsolatban a NATO által megjelölt déli fenyegetettségre, amely a Nyugat-Balkán stabilitásával is összefügg.

Egyeztettek továbbá a két ország közötti katonai együttműködésről és megállapodtak abban, hogy védelempolitikai szakembereik a tervek szerint még ősszel megkezdik annak a tervnek a kidolgozását, amely arról szól, milyen formában kell együttműködnie a jövőben Olaszországnak és Magyarországnak.

Benkő Tibor elmondta: koszovói útjának célja volt az is, hogy átadja azt a vakcinaszállítmányt, amelyet Magyarország adományozott az Afganisztánból kimenekített, ideiglenesen Koszovóban elhelyezett afgánok megsegítésére. A pénteken Pristinában átadott 500 dózist tartalmazó szállítmány olyan fertőző betegségek ellen nyújt védelmet, mint a rubeola, a mumpsz, a kanyaró - ismertette.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka azt hangsúlyozta: a szövetség részéről óriási elismerés, hogy a magyar katonát, a magyar tábornokot alkalmasnak tartja arra, hogy 28 ország katonáit vezesse. Ezzel - mint fogalmazott - "Magyarország belépett az exkluzív csoportba". A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: minden lehetséges támogatást megad a magyar KFOR-parancsnoknak és kontingensének.

Elmondta: Magyarország a kezdetektől részt vesz a koszovói misszióban. A Magyar Honvédség eddig is több képességgel is vett részt a műveletben. Mostantól több száz magyar katonával, egy úgynevezett horizonton túli tartalékzászlóaljjal is kiegészül a misszió. Kérdésre válaszolva azt mondta: ez a Magyarországon készenlétben lévő egység néhány nap alatt bevethető.

Kérdésre válaszolva az altábornagy közölte: a KFOR parancsnokának személyéről nem egy "elefántcsonttoronyban" dönt egy ember. Magyarország jelezte korábban a NATO-nak, hogy elvállalná egy évre a KFOR parancsnoki feladatainak biztosítását. Ezután több ország hozzájárulására volt szükség. Ez katonadiplomácia is, nem megy értékek, képességek nélkül - fogalmazott a parancsnok.

Kajári Ferenc hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy - első magyarként - betöltheti a KFOR parancsnoki posztját. Ezalatt összesen 28 ország - 20 NATO-tag és 8 partnerország - mintegy 3500 katonájának lesz a parancsnoka. Elmondta, hogy a parancsnoksághoz több fontos beosztás is kapcsolódik, így többek között a KFOR politikai tanácsadói és a jogi tanácsadói beosztását is magyar szakemberek tölthetik be, továbbá a KFOR vezénylőzászlósaként magyar katona lesz a KFOR altiszti állományának vezetője is.

A KFOR feladata - az erről szóló ENSZ BT-határozat nyomán -, hogy biztosítsa Koszovó területén a békés, biztonságos környezetet, valamint biztosítsa a mozgás szabadságát a koszovói polgárok számára. A KFOR parancsokának egyebek mellett az is feladata, hogy segítse a "Belgrád-Pristina párbeszéd keretében" politikai megegyezésre jussanak a felek - tette hozzá.

A vezérőrnagy azt mondta: a NATO értékelése szerint Koszovó területén stabil a biztonsági helyzet. Ugyanakkor kiemelte: bármikor eszkalálódhat a helyzet, az elmúlt napokban is tapasztalhatták a megnövekedett etnikai feszültséget.

A koszovói helyzet kapcsán több kérdés is elhangzott arról, hogy miként alakulhat a koszovói misszió jövője, lehet-e szó létszámcsökkentésről. Erre mindhárman azt emelték ki, azt nem a naptár határozza meg, a kulcs, hogy a két fél, Belgrád és Pristina párbeszéd útján megegyezzen. Benkő Tibor azt is hangsúlyozta: Afganisztán tanulságos példa. Nem a politikusnak kell eldönteni, hanem hallgatni kell a műveleti parancsnokra - jelentette ki a miniszter.

(Innentől a szöveg változatlan.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!