Bernie Sanders amerikai elnökaspiráns kampányának már egymillióan adományoztak pénzt

Külföld, 2019.09.20

Bernie Sanders vermonti szenátornak, az amerikai Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsának eddig már egymillióan adományoztak pénzt a kampányához - jelentette be Sanders kampányfőnöke csütörtökön.

Sanders az amerikai elnökjelöltségre pályázó politikusok közül az első, akinek egymillió, kis összegeket juttató adományozója van.

"A mi erőnk a számokban rejlik, és ezért Bernie Sanders az egyetlen jelölt, aki elmondhatja, hogy a kampánya széles néprétegek anyagi támogatásán alapszik mind az előválasztásokon, mind a Donald Trumppal szembeni választáson" - írta közleményében Faiz Shakir, Sanders kampánymenedzsere. Kiemelte: "mint minden kampány, a miénk is az adományozóktól függ, és büszkék vagyunk, hogy egymillió dolgozó ember támogat bennünket".

A kampánymenedzser közleményét politikai elemzők úgy értelmezték, hogy a Sanders-kampány éles ellentétben áll a politikus egyik legnagyobb vetélytársa, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor támogatói bázisával. Warren - akit szintén a Demokrata Párt balszárnyához sorolnak - többnyire a Wall Street és a pénznek a politikára gyakorolt befolyása ellen kampányol - nem egyszer szélsőbaloldali elveket hangoztatva -, mégis nagybefektetők és nagy adományozók finanszírozzák. Aki ezzel szembesíti, annak rendre azt válaszolja: kénytelen mindent megtenni és mindenkire támaszkodni, ha le akarja győzni Donald Trumpot.

Bernie Sanders kampányának adományozói többnyire úgynevezett kisemberek - áruházi eladók, kávézókban dolgozó felszolgálók, postások -, és különösen sok köztük a tanár. A vermonti politikus egyébként - riválisaitól eltérően - nagyon ritkán tart adománygyűjtő rendezvényeket. Az esztendő második negyedében, áprilistól júniusig összesen 18 millió dollárt gyűjtött össze a kampányra, állítása szerint kisemberek adományaiból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!