Bezártak a szavazóhelyiségek Bosznia-Hercegovinában

Külföld, 2022.10.02

Befejeződtek az általános választások Bosznia-Hercegovinában, vasárnap 19 órakor bezártak a szavazóhelyiségek.

A részvételi arány 15 óráig 35 százalékos volt, ami a négy évvel ezelőttinél némileg alacsonyabb arány: akkor 15 óráig a választásra jogosultak 37,21 százaléka adta le a voksát.

A szavazóhelyiségek reggel hét órakor nyíltak meg, több helyen voltak azonban kisebb-nagyobb csúszások. A voksolás nagyobb incidensek nélkül zajlott.

A rendőrségnek egy helyen kellett beavatkoznia komolyabb választási csalás kísérlete miatt - ismertette Suad Arnautovic, a választási bizottság elnöke a vasárnapi sajtótájékoztatón. Azt is közölte, hogy az egyik szavazóhelyen haláleset történt, ezért ott két órára le kellett állítani a voksolást.

Az előzetes eredmények éjfél után várhatók, a végleges eredményeket pedig legkésőbb 30 napon belül közli a választási bizottság.

A valamivel kevesebb mint 3,37 millió szavazójoggal rendelkező bosznia-hercegovinai állampolgár 7257 jelölt közül választhatott. A verseny a kollektív államelnökség három helyéért - egy bosnyák, egy szerb, egy horvát -, az országos parlament képviselői mandátumaiért, a két országrész parlamentjeinek képviselői helyeiért, és a tíz kanton képviselő-testületeinek mandátumaiért folyt. A választók emellett dönthettek a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és két alelnökének személyéről is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!