Biden az Emlékezet Napján koszorúzott az arlingtoni nemzeti sírkertben

Külföld, 2021.05.31

Joe Biden amerikai elnök hétfőn, az Emlékezet Napján (Memorial Day) megkoszorúzta az Ismeretlen Katona emlékművét az arlingtoni nemzeti sírkertben.  

Az elnök, Kamala Harris alelnök és házastársaik együtt vettek részt a megemlékezésen az Egyesült Államok szövetségi ünnepén. A nemzeti sírkertben jelen volt Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is. Az Emlékezet Napján a háborúkban meghalt, eltűnt vagy fogságba esett amerikai katonákról emlékeznek meg az Egyesült Államokban.

"Fáj az emlékezés, de sokszor segíthet a gyógyulásban" - fogalmazott beszédében az elnök. Az elesett hősökről szólva Biden azt mondta: "Azért lehetünk ma szabadok, mert ők bátrak voltak. Akik előtt ma tisztelgünk, az életüket adták ezért az országért, de a szívünkben örökké élnek" - tette hozzá.

Az elnök a beszédében a demokrácia fontosságára hívta fel a figyelmet. "Ez a nemzet egy eszmére épült. A mindenki számára elérhető szabadság és lehetőség eszméjére" - mondta Biden. Hozzátette: a demokrácia akkor virágzik, ha az állampolgárok szavazhatnak, amikor sajtószabadság van és mindenki számára egyenlő jogokat biztosítanak. "Az amerikai hősök nemzedékről nemzedékre azért jelentkeznek, hogy részt vegyenek a harcban, mert megértik az igazságot, amely minden amerikai szívben él: hogy a szabadság, a lehetőségek és az igazságosság sokkal nagyobb valószínűséggel valósul meg egy demokráciában, mint egy autokráciában" - fogalmazott az elnök.

Az előző amerikai elnök, Donald Trump a honlapjára feltöltött közleményében emlékezett "az elesett hősökre, akik a legnagyobb áldozatot hozták meg hazájukért". Trump emlékeztette az amerikaiakat, hogy "mindazok, amik vagyunk", nekik köszönhető. A volt elnök úgy fogalmazott: "Azokra az elesett hősökre emlékezünk, akik a nemzetünk, a családjaink, a polgáraink és a szent szabadságunk oltárán áldozták fel az életüket. Mély odaadásuknak, acélos elszántságuknak és hazaszeretetük tisztaságának nincs párja az emberi történelemben".

Az Emlékezet Napját minden évben május utolsó hétfőjén tartják. Hagyománya 1868-ig, az amerikai polgárháború utáni időszakig nyúlik vissza, igaz, akkor még a Díszítés Napjának nevezték. Az unionisták (az északi államok szövetségének tagjai) alapították meg, hogy ezen a napon az amerikaiak a polgárháború valamennyi unionista áldozatának sírját feldíszítsék virágokkal. Az északiak és a déliek évtizedekig külön-külön emlékeztek halott katonáikra, de aztán a 20. század elejére az emlékezés már közös lett, s 1906-ban megtartották az első Emlékezet Napját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!