Biden mélységes csalódásnak nevezte, hogy Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből

Külföld, 2021.03.21

Mélységes csalódásnak nevezte vasárnapi közleményében Joe Biden amerikai elnök, hogy Törökország kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott Isztambuli Egyezményből.

"Az országoknak azon kellene dolgozniuk, hogy megerősítsék és megújítsák a nők elleni erőszak megszüntetése iránti elkötelezettségüket, nem pedig a nők védelmére és a bántalmazók felelősségre vonására irányuló nemzetközi szerződések elutasításán" - áll Biden nyilatkozatában. Az elnök szerint elkeserítő Törökország visszalépése a nemzetközi törekvésből, amely a nők elleni erőszak globális felszámolása érdekében jött létre.

"Az elmúlt hetekben túl sok példát láthattunk a nők elleni irtózatos és brutális támadásokra, köztük a georgiai tragikus gyilkosságokat" - fogalmazott Joe Biden. Az elnök hozzátette: mindannyiunknak fáj, amikor látjuk azt a kárt, amelyet az erőszakot elszenvedő nőknek okoznak és mindannyiunknak többet kell tennünk azért, hogy olyan társadalmak jöjjenek létre, ahol a nők erőszakmentesen élhetnek.

Törökország szombaton jelentette be, hogy kilép kilépett az Isztambuli Egyezményből. 2011 májusában, Isztambulban nyitották meg a csatlakozás lehetőségét a strasbourgi, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács által megalkotott nemzetközi egyezményhez. 2012-ban Törökország volt az első, amely ratifikálta a határozatot.

A török kormány nem fűzött hivatalos indoklást a kilépésről szóló döntéshez, de a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) részéről visszatérően bírálták a dokumentumot, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést. Az AKP olvasatában ez utóbbi elv egyenlő a homoszexualitás népszerűsítésével, ráadásul az egyezmény szerintük hozzájárul a válások számának növekedéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!