Biegun szerint ellenőrizhető atomfegyver-mentesítés nélkül nincs előrelépés Észak-Koreával

Külföld, 2019.06.19

Ellenőrizhető atomfegyver-mentesítés nélkül nincs előrelépés Észak-Koreával - jelentette ki Stephen Biegun, az amerikai kormányzat észak-koreai különmegbízottja szerdán az Atlanti Tanács washingtoni konferenciáján.

Biegun kifejtette: mind Washington, mind Phenjan tisztában van azzal, hogy az atomfegyver-mentesítésről szóló tárgyalások folytatásához a jövőben rugalmasságra van szükség. Szavai szerint az amerikai kormány kész arra, hogy egy következő csúcsértekezleten megvitassák a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető első, Szingapúrban megtartott csúcstalálkozóján vállalt kötelezettségeket.

A különmegbízott kifejtette: egy elkövetkező tárgyalási fordulón az észak-koreai félnek felhatalmazással kell rendelkeznie, hogy az atomfegyver-mentesítés mellett "minden témáról" tárgyalhasson. Biegun azonban más konkrét tárgyalási témákat nem említett. Megemlítette viszont, hogy az utóbbi időkben Washington több változást észlelt az észak-koreai álláspontban, így például nincs egyetértés abban, mit ért a két ország atomfegyver-mentesítésen. "Soha nem érünk célhoz, ha nem tudjuk, hová kell mennünk" - szögezte le. Stephen Biegun hangsúlyozta azt is: Washington arra számít, hogy csütörtökön kezdődő phenjani látogatásán Hszi Csin-ping kínai elnök "konstruktív üzenetet" visz az észak-koreai vezetőnek az atomfegyver-mentesítésről.

A konferencián felszólalt Dél-Korea észak-koreai különmegbízottja is. Lee Do Hoon sürgette Phenjan válaszát Mun Dzse In dél-koreai elnök meghívására egy Korea-közi csúcstalálkozóra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!