Bírósági határozat korlátozza a tüntetéseket a hongkongi repülőtéren

Külföld, 2019.08.14

Bírósági határozattal próbálja korlátozni a működését megbénító tüntetést a hongkongi nemzetközi repülőtér, ahol több száz járatot töröltek az elmúlt két napban -  írta internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Egy ideiglenes bírósági határozat értelmében a hongkongi repülőtéren tüntetőknek tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk az intézmény működését, és csupán az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak.

Szerda reggel több tucat, az elmúlt napokban törölt járat szállhatott fel a repülőtérről, bár még ezen a napon is 51 kimenő, és 61 bejövő járatot töröltek.

Kedd délután tiltakozók egy csoportja elfoglalta az induló járatok terminálját, valamint elfogtak és bántalmaztak egy általuk kínai ügynöknek vélt férfit, mire a rohamrendőrség gumibotokkal és paprikaspray-vel oszlatta fel a tömeget.

A SCMP beszámolója szerint a demonstrálók a Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott Global Times angol nyelvű lap egyik újságíróját is bántalmazták.

A hongkongi nemzetközi repülőtér működésének napok óta tartó fennakadásából előnyt kovácsolhatnak maguknak a szomszédos kínai metropoliszok repülőterei - írta a SCMP. A dél-kínai Kuangtung tartományban található Kanton és a Hongkonggal szomszédos Sencsen légikikötői éppen olyan fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek révén jobban bekapcsolódhatnak a nemzetközi légiközlekedésbe. Kuangtung tartomány júliusban kiadott kormányzati terve szerint Sencsen a régió kapujának szerepét fogja betölteni, a Gyöngy-folyó deltatorkolatának legfontosabb légi közlekedési központja lesz.

A sencseni Paoan Nemzetközi Repülőtér - amely alig kétórás autóútra fekszik a hongkongi repülőtértől, - áprilisban kapott engedélyt harmadik kifutópálya építésére, amellyel utasforgalmát a tavalyi 49 millióról évi 80 millióra bővítheti. A világ egyik legforgalmasabbjának számító hongkongi repülőtér utasforgalma a múlt évben 74,7 millió volt. A sencseni repülőtér a tervek szerint a jelenlegi 50 helyett kétszer annyi külföldi célállomásra indít majd járatokat.

Kedden, a hongkongi repülőtér második napja tartó leállása nyomán a sencseni légikikötő részvényeinek ára 10 százalékkal emelkedett, ezzel elérve a napi limitet. A kantoni Pajjün Nemzetközi Repülőtér részvényei pedig 5 százalékkal növelték értéküket.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!