Birtokba veheti a református egyház a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium tanári lakásait

Külföld, 2018.05.17

Tíz évvel a visszaszolgáltatás után ténylegesen is birtokba veheti az Erdélyi Református Egyházkerület a nagyenyedi Bethlen utca tanári lakásait - írja csütörtöki számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

A Bethlen Gábor Református Kollégium szomszédságában található ingatlanokból a múlt héten sikerült kiköltöztetni a bennük törvénytelenül lakó mintegy hetven embert. A lakásokat 2007-ben szolgáltatták vissza, és az egyháznak - a törvény értelmében - öt év türelmi időt kellett biztosítania a lakók számára. Noha a bérleti szerződések érvényüket veszítették, az épületekben lakó családok nem költöztek el. A húsz, többnyire roma család helyzete végül úgy rendeződött, hogy a református egyház konténerlakásokat vásárolt számukra, az önkormányzat pedig biztosította az ezek felállításához szükséges telket és a közművesítést.

"Sem a püspökségnek, sem az önkormányzatnak nem volt kötelessége a törvény szerint lakást biztosítani, ez emberség kérdése volt. A városnak mindenképpen meggyűlt volna a baja, ha 70 ember egyik napról a másikra az utcára kerül" - mondta a Krónikának Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere. Elmondta, a 9 konténerlakást egy új lakóparkban állították fel, és csatlakoztatták a villany-, víz- és csatornahálózathoz. A Bethlen utca egykori lakói hivatalosan, szerződéssel vehették birtokba a szükséglakásokat, és irataik is oda szólnak. A környéken állami támogatással szociális lakásokat épít az önkormányzat, így a kiköltöztetett családoknak lehetőségük lesz ezekbe költözni.

A Krónika szerint az egyház nyolc erősen lelakott, és szeméttel teli lakást vehet birtokba a múlt heti költöztetés után. A püspökség illetékesei korábban úgy nyilatkoztak, hogy az épületekben - amelyek egyikében enyedi tanársága idején Áprily Lajos költő is lakott - a bor utcáját építenék ki, amely a turisták odavonzását szolgálná. Így szeretnék megismertetni a nagyenyedi borkultúrát az ide látogatókkal, és kihasználni a kollégium alatt húzódó pincerendszert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!