Bizalmat szavazott a szerb parlament az új kormánynak

Külföld, 2016.08.11

Bizalmat szavazott a szerb parlament Aleksandar Vucic új kormányának csütörtökön.

A kabinetet a 250 fős törvényhozásban a jelenlévők közül 163 képviselő támogatta, 62 ellenezte, nem volt tartózkodó.

Az áprilisi előre hozott parlamenti választásokon a Vucic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) 131 mandátumot nyert, így ismét a politikus kapott kormányalakítási megbízást.

Bár az SNS ily módon egyedül is képes lenne kormányozni, és hivatalos kormánykoalíciós szerződést egyetlen másik párttal sem írt alá, az új kabinetben az SNS-szel az előző ciklusban együtt kormányzó Szerbiai Szocialista Párt (SPS) politikusai is miniszteri tisztségeket kaptak. Az új kormányban az SNS mellett az előző ciklusban vele együtt kormányzó Szerbiai Szocialista Párt (SPS) politikusai is miniszteri tisztségeket kaptak. A kulcstárcák élén nem történt személyi változás.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Vuciccsal június elején folytatott megbeszélése után közölte, hogy pártja az elmúlt két évhez hasonlóan ismét államtitkári szinten szeretne részt venni a kormányban.

Az új kormánynak 19 minisztere lesz - köztük három tárca nélküli -, a kulcstárcák élén nem történt személyi változás.

Az előző összetételhez képest nyolc új miniszter lesz az új szerb kormányban. Az új miniszterek között pártonkívüliek is lesznek, akik saját területük közismert szakemberei.

A külügyminiszteri tisztséget továbbra is Ivica Dacic szocialista politikus tölti be, aki egyúttal a kormány első miniszterelnök-helyettese. A belügyminiszter Nebojsa Stefanovic (SNS), a pénzügyminiszter pedig Dusan Vujovic maradt, a gazdasági miniszter Goran Knezevic (SNS) lett.

A kormányban öt nő kapott helyet, egyikük - Ana Brnabic államigazgatási miniszter - nyíltan vállalja homoszexualitását. A többségében ortodox keresztények lakta, hagyománytisztelő Szerbiában most először került másságát nyíltan vállaló politikus a kormányba.

Pásztor Bálint, a magyar képviselőcsoport vezetője az MTI-nek telefonon elmondta: a VMSZ négy minisztériumban kap államtitkári helyet: a közlekedési és infrastruktúrafejlesztési, az egészségügyi, az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumokban.

Vucic a kormány programját ismertető keddi parlamenti felszólalásában azt ígérte: kabinetje a jobb életszínvonal és életkörülmények megteremtésére, a gazdasági növekedésre és versenyképességre fekteti a hangsúlyt. Kiemelte: Szerbia továbbra is szilárdan elkötelezett a béke, az együttműködés megerősítése és a jószomszédi viszonyok kialakítása mellett. Fontosnak nevezte az EU-csatlakozás folyamatát, és azt mondta, hogy a kormány a most kezdődő parlamenti ciklusban azt tervezi, hogy lezárja az összes csatlakozási tárgyalási fejezetet.

Az április 24-én tartott előre hozott parlamenti választásokon az SNS a szavazatok 48,25 százalékát szerezte meg, és ezzel 131 helyet a 250 fős törvényhozásban. A második helyen addigi koalíciós partnere, a baloldali SPS végzett 29 mandátummal.

A választás legnagyobb nyertese a harmadik helyen befutó ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) lett, amely az előző két választáson be sem jutott a parlamentbe, most viszont 22 képviselővel rendelkezik.

Az 5 százalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte az ellenzéki Demokrata Párt (DS), amelynek 16, a Boris Tadic volt államfő által vezetett hárompárti koalíció, az LDP-LSV-SDS, amelynek 13, valamint az Elég volt (Dosta je bilo) nevű, baloldalhoz köthető, de a megszokott politikai felállást elutasító, rendszerellenes mozgalom is, amelynek 16 mandátuma lesz.

Az SRS mellett még egy jobboldali, nacionalista lista, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója is bekerült a parlamentbe, nekik is 13 képviselőjük lesz.

A Vajdasági Magyar Szövetség négy mandátumot szerzett.

E pártok mellett az új összetételű parlamentben helyet kapott két bosnyák, egy szlovák és egy albán nemzeti kisebbségi tömörülés is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!