Blinken: az EU és az Egyesült Államok újrakezdi a párbeszédet Kínáról

Külföld, 2021.03.24

Az Európai Unió és az Egyesült Államok újrakezdi a kétoldalú párbeszédet Kínáról, hogy megvitassák és összehangolják megközelítésüket - közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán az Európai Bizottság épületében, ahol az uniós végrehajtó testület vezetőjével találkozott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett Antony Blinken Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel folytatott megbeszéléseket, amelyeket követően elmondta azt is: az Egyesült Államok arra törekszik, hogy európai partnereivel együttműködjön Oroszország "kihívást jelentő magatartásának" kezelésében.

Tájékoztatása szerint Washington együtt kíván dolgozni az Európai Unióval a nemzetközi biztonság megerősítésén és számos más külpolitikai kihívás megoldásában.

Josep Borrell arról számolt be, hogy a felek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elismerték, hogy a Kínával fenntartott kapcsolatok sokrétűek, az együttműködés mellett a verseny és a "szisztematikus rivalizálás" elemeit tartalmazzák. Megegyeztek, hogy párbeszédük keretében egyebek mellett olyan témákat tekintenek át, mint a kölcsönösség kérdése a gazdaságot érintően, a technológia és az infrastruktúra területén jelentkező hiányosságok megszüntetése, az emberi jogok, a biztonság, a multilateralizmus, valamint az éghajlatváltozás. Leszögezték: a hiteles többpárti demokrácia, az emberi jogok védelme és a nemzetközi jog betartása biztosíthatja csak az indiai-, valamint a csendes-óceáni térség stabilitását és jólétét.

Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Teherán továbbra sem tesz eleget az iráni atomprogrammal foglalkozó, a szankciók feloldását is szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) kötelezettségvállalásainak. Hangsúlyozták: teljes mértékben támogatják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkáját az iráni atomprogram figyelemmel kísérése érdekében.

Elkötelezettségüket hangoztatták egy stabil, békés és virágzó nyugat-balkáni régió mellett, ennek érdekében - mint írták - támogatják a megbékélést, a kormányzás javítását és az uniós integráció kulcsfontosságú reformjainak előmozdítását.

A felek áttekintették az éghajlatváltozás, illetve a koronavírus-járvány elleni fellépés állását is, valamint leszögezték: stratégiai érdekük fűződik a Földközi-tenger keleti medencéjének stabilitásához és biztonságosságához, és ennek érdekében készek együttműködni abban, hogy a kialakult feszültségre fenntartható megoldást találjanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!