Bocskor Andrea: elfogadhatatlan a nyomásgyakorlás és a kárpátaljai magyar közösséggel szembeni atrocitás

Külföld, 2020.12.02

Elfogadhatatlan a politikai nyomásgyakorlás és a kárpátaljai magyar közösség, valamint a vezetőivel szembeni atrocitás Ukrajna részéről, ezért határozott állásfogalásra és szankciók kilátásba helyezésére van szükség - jelentette ki Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A kárpátaljai magyar EP-képviselő hangsúlyozta, a politikai nyomásgyakorlás és az atrocitások eszközeinek használata megengedhetetlen egy Európai Unióba igyekvő társult ország részéről, ezért a Fidesz-KDNP EP-delegációja úgy gondolja, hogy úgy az Európai Parlamentnek, mint az unió egészének foglalkoznia kell a problémával, "hiszen már számtalanszor szőnyeg alá söpörték a kárpátaljai magyarokat ért jogsértéseket".

A delegáció véleménye szerint az Európai Parlamentnek plenáris ülése témái közé kell emelnie a kérdést, ugyanis egy EP-vita a legjobb eszköz ahhoz, hogy a nemzetközi napirenden is megjelenjen a probléma - közölte.

Bocskor Andrea arra hívta fel a figyelmet, hogy mind a nyomásgyakorlás, mind az atrocitások egy 2017-ben kezdődött folyamat részei, amely törvényi szintű jogszűkítések révén oda vezettek, hogy az ukrán hatóságok már a belügyi szervezeket is bevetik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megfélemlítése és ellehetetlenítése céljából. Törvényi szinten korlátozzák a kisebbségi jogokat, médiakampány fest ellenséges képet a kárpátaljai magyar közösségről olyan negatív folyamatot indítva el, amelynek eredményeképpen többször fordult elő, hogy ukrán nacionalisták megfélemlítő felvonulást tartottak a régióban, vagy videóüzeneteket tettek közzé a világhálón - emlékeztetett.

A képviselő kijelentette: Ukrajna mind az EU társulási egyezmény végrehajtása során, mind számos más nemzetközi kötelezettsége részeként önként vállalta a kisebbségi jogok védelmének tiszteletben tartását, valamint azt, hogy a területén élő kisebbségek számára ugyanazokat a jogokat és szabadságokat biztosítja, amelyekkel az ukrán nemzeti többség bír. Alkotmányában és az 1992-es nemzetiségi törvényében is rögzítette, hogy minden nemzeti kisebbség kultúrájának és identitásának megőrzését az ukrán állam szavatolja - emlékeztetett.

Határozott felszólításra és szankciók kilátásba helyezésére van szükség, hogy Ukrajna végre komolyan vegye a kisebbségi jogok európai elvekhez és elvárásokhoz való tartozását - jelentette ki nyilatkozatában Bocskor Andrea.

November 30-án az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fegyveres kommandósai rontottak rá a kárpátaljai magyar szervezetekre: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházára, illetve Brenzovics László, a KMKSZ elnöke ungvári lakására. A felfegyverzett belügyi tisztviselők érvényes házkutatási paranccsal rendelkeztek, amelyet Ukrajna egy távoli megyéjében, Zaporizsjában állítottak ki november 23-án. Az akciót szeparatizmus vádja alapján végezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!