Bombamerényletet hiúsított meg Murmanszkban az FSZB

Terrorizmus, 2019.12.11

Egy murmanszki bombamerénylet meghiúsításáról számolt be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán. A hatóság közölte: egy orosz állampolgárságú férfit vett őrizetbe, aki a szélsőséges ukrán Jobboldali Szektor szervezet követője.

Az FSZB közleménye tudatta, hogy a 36 éves férfi egy házi készítésű pokolgéppel az északorosz város önkormányzatánál akart robbantani. A gyanúsítottat kedden fogták el, amikor a robbanószerkezetet a rejtekhelyéről elővette. Az ügyben terrorcselekmény előkészítése miatt indult eljárás.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság keddi tanácskásán közölte, hogy a biztonsági szervek koordinált fellépéssel ötven "terrorista irányultságú bűncselekményt" hiúsítottak meg idén, aminek köszönhetően 2019-ben egyetlen terrorcselekmény sem történt Oroszországban.

Bortnyikovnak a szerdai lapok által ismertetett beszámolója szerint a terrorelhárítási műveletek során 32 "banditát", köztük 9 "bandavezért" semlegesítettek. Emellett elfogtak 41 bandavezért, 241 fegyverest és 606 cinkost. "Terrorista irányultságú bűncselekmény" címén 2493 ember töltötte büntetését az országban.

Az FSZB főnöke azt mondta, hogy nemzetközi terrorszervezetek 78 merényletre és egyéb bűncselekményekre készülő sejtjét leplezték le idén. Ilyenek tevékenységét az összes szövetségi körzetben észlelték. Szavai szerint a biztonsági szervek 83 fegyvergyártó és -átalakító műhelyt foglaltak le, és nyolc olyan csoportot semlegesítettek, amely konfliktusövezetekből csempészett fegyvert.

A terrorizmus ideológiájával szembeni fellépés jegyében az illetékes szervek a terrorista propaganda hatása alá került emberek esetében több mint 12 ezer, a vendégmunkások esetében pedig mintegy 35 ezer célzott megelőző intézkedést hajtottak végre.

Bortnyikov a veszélyforrások között nevezte meg az ukrán radikálisoknak a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget "destabilizálására" irányuló kísérleteit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!