Borrell: a civileket érintő orosz jogszabálytervezet tovább korlátozná a szervezetek tevékenységét

Külföld, 2020.12.18

Oroszország újabb olyan jogszabályok bevezetését fontolgatja, amelyek elfogadásuk esetén tovább korlátoznák a külföldi civil szervezetek, valamint az úgynevezett külföldi ügynökökként számon tartott civil szervezetek tevékenységét - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Josep Borrell közleményben arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió többször elítélte a 2012-ben elfogadott, úgynevezett külföldi ügynökökre vonatkozó orosz jogszabályokat.

"Megismételjük álláspontunkat, miszerint ez a jogszabály az alapvető szabadságjogok szisztematikus megsértését jelenti, és korlátozza a civil társadalmat, a független médiát és a politikai ellenzék mozgásterét Oroszországban" - fogalmazott.

Kiemelte, az úgynevezett külföldi ügynökökre vonatkozó törvény ellentétes Oroszország európai és a nemzetközi emberi jogi szabályok szerinti kötelezettségeivel és vállalásaival.

"Támogatjuk az Európa Tanács emberi jogi biztosának felszólítását a jogalkotási javaslatok azonnali hatályon kívül helyezésére" - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az Oroszországban 2012-ben elfogadott eredeti jogszabály az orosz civil szervezetek számára azt írja elő, hogy külföldi ügynöki feladatokat ellátó szervezetként jelentkezzenek be a föderáció Igazságügyi minisztériumánál abban az esetben, ha külföldi finanszírozásban részesülnek, és politikai tevékenységnek nevezett tevékenységeket folytatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!