Borrell: Afganisztánt társadalmi-gazdasági összeomlás fenyegeti

Külföld, 2021.10.03

Afganisztánt társadalmi-gazdasági összeomlás fenyegeti, ami veszélyt jelent az ott élőkre, a régióra és a nemzetközi biztonságra nézve egyaránt - írta vasárnapi közleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrel emlékeztetett arra, hogy a tálibok augusztusi hatalomátvétele óta gazdasági helyzet rosszabbodott, az afgán bankrendszer szinte megbénult, az élelmiszerárak 50 százalékkal nőttek az infláció miatt, az ország egészségügyi rendszere a teljes leállás előtt áll.

"A helyzet egyre romlik, Afganisztán humanitárius katasztrófa előtt áll, ami tömeges migrációt indíthat el a szomszédos országokba. Ennek elkerülése érdekében, a táliboknak eleget kell tenniük bizonyos feltételeknek, ami lehetővé tenné a nemzetközi segítségnyújtást"- hangsúlyozta.

Borrell múlt heti katari látogatása során magas rangú tisztviselőkkel találkozott, akiknek az volt az egybehangzó véleményük, hogy tárgyalni kell a tálib vezetőkkel. Az EU-nak egyértelművé kell tenni számukra, hogy első feltételként biztosítaniuk kell az emberi jogok tiszteletben tartását a segítségnyújtás folytatásához - fogalmazott a főképviselő.

A tálibok hatalomátvétele óta az EU úgy döntött, hogy 57 millió euróról 200 millió euróra növeli az Afganisztánnak folyósított humanitárius segélyt, és tagállamainkkal együtt 677 millió eurót irányzott elő az afgán lakosság megsegítésére, ám leállította az országba irányuló fejlesztési forrásokat.

Borrell szerint Katarnak nyílt kapcsolatai vannak a tálibokkal, így hozzájárulhatnak egy új stratégia kidolgozásához, amely segíthet az EU-nak a tálibokkal történő kapcsolatfelvételt illetően. A főképviselő sürgette a dohai vezetést, hogy használja ki kapcsolatait a térségben, és "intse mérsékletre a tálib vetetőket" annak érdekében, hogy a humanitárius katasztrófa elkerülhető legyen.







"
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!