Borrell: az EU kész kiterjeszteni szankcióit a fehérorosz rezsimet támogató vállalkozásokra

Külföld, 2020.11.19

Az Európai Unió kész kiterjeszteni szankcióit a fehérorosz rezsimet támogató vállalkozásokra, ugyanis az Aljakszandr Lukasenka elnök és a rezsim tisztviselőivel szemben korábban hozott korlátozó intézkedések nem tudták megfékezni a tüntetők elleni erőszakos fellépéseket - közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján közölte, a Külügyi Tanács megkezdte a fehérorosz hatóságok brutálisan erőszakos cselekedeteire reagáló szankciók kibővítésének előkészítését az ország állampolgárainak demokratikus jogai támogatására.

Az intézkedésekre azért is szükség van, mert a fehérorosz hatóságok mostanáig nem mutattak hajlandóságot a szükséges párbeszéd megkezdésére az ellenzékkel - tette hozzá.

A főképviselő kiemelte, ezek a szankciók az ország gazdasági tevékenységére lesznek hatással. A tagállamok feladata most az, hogy az intézkedések célpontjairól elegendő bizonyítékot gyűjtsenek ahhoz, hogy neveik felkerülhessenek az "unió feketelistájára" - magyarázta.

Az Európai Unió ez idáig 55 fehérorosz emberre vetett ki szankciókat, valamint Lukasenka és fia ellen is büntetőintézkedéseket hozott.

Borrell kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a tanácskozás során ismételten előterjesztette azt a javaslatát, amely szerint a külpolitikai döntéshozatal során - egyebek mellet szankciók elfogadásakor az emberi jogok megsértése esetén - minősített többség is elég legyen a döntések elfogadásához. Ehhez azonban nem kapta meg a tagállamok beleegyezését - közölte.

A minősített többség felgyorsítaná a döntéshozatalt és elkerülhetővé tenné, hogy egy politikai döntést akár csak egyetlen ország megvétózzon - emelte ki.

Az uniós diplomácia vezetője a Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország és Törökország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult konfliktusra irányuló kérdésre válaszolva azt mondta, Ankara retorikája súlyosbítja a Törökország és az Európai Unió közötti feszültségeket. Ankarának meg kell értenie, hogy viselkedése eltávolítja az uniótól - emelte ki.

"Úgy gondoljuk, hogy Törökország Ciprussal kapcsolatos közelmúltbeli intézkedései és nyilatkozatai ellentétesek az ENSZ határozataival és további feszültséget szítanak" - fogalmazott.

Ahhoz, hogy a felek visszatérjenek a Törökország uniós integrációjának pozitív menetrendjéhez, alapvető szemléletváltásra van szükség a török oldalon - húzta alá.

"Az idő szalad, a Törökországgal fennálló kapcsolatunk vízválasztó pillanatához közeledünk" - tette hozzá Borrell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!