Borrell: az EU összehangolt választ kíván adni a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényre

Külföld, 2020.07.13

A Hongkongra vonatkozóan újonnan életbe léptetett kínai nemzetbiztonsági törvény kapcsán az Európai Unió összehangolt diplomáciai, valamint a gazdaság területét is érintő választ kíván adni - jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően hétfőn.

Josep Borrell az uniós külügyi tanács - immár személyes részvétellel zajló - ülése után tartott online sajtótájékoztatóján azt mondta, Peking legutóbbi, Hongkongot érintő intézkedései "megváltoztatták a játékszabályokat".

Mivel a nemzetbiztonsági törvény egyértelműen befolyásolja az unió és a távol-keleti ország kapcsolatát, az EU-nak felül kell vizsgálnia a Kínával összefüggő megközelítését - jelentette ki. Elmondta, hogy az "új megközelítés" kiterjedhet például a hongkongi állampolgárokra vonatkozó vízumszabályok kibővítésére, valamint az ösztöndíjlehetőségek kiszélesítésére. Továbbá olyan intézkedések meghozatalát is magukba foglalhatja, mint a Hongkongra érzékeny technológiákat érintő exporttilalom kiterjesztésének megfontolása.

"Az Európai Unió továbbra is támogatja Hongkong szabadságát és autonómiáját, és a Kína fennhatósága alá tartozó, különleges közigazgatási övezet lakói mellett áll" - fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

A Földközi-tenger keleti térségében végzett, jogellenesnek tartott, szénhidrogén-kitermelést célzó török fúrási műveletekkel összefüggésben a főképviselő azt mondta, Törökországnak előremutató lépéseket kell tennie, ellenkező esetben az unió további büntetőintézkedéseket helyezhet kilátásba. Törökország tevékenysége az EU-szerint a térség további destabilizációjához vezet. Borrell kijelentette, túl kell jutni az unió és az Ankara közötti kapcsolatok "negatív tendenciáján". Hozzátette, az Európai Unió a megoldás érdekében a párbeszéd folytatását szorgalmazza.

Beszámolt arról is, hogy az uniós külügyminiszterek elítélték Ankara azon döntését, hogy az 1935 óta múzeumként szolgáló Hagia Sophia egykori székesegyházat mecsetté minősítették.

"A döntés elkerülhetetlenül felgyorsítja a bizalmatlanságot, elősegíti a vallási közösségek közötti megosztást, és aláássa a párbeszédre és az együttműködésre irányuló erőfeszítéseinket - fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!