Borrell: az EU szilárdan elkötelezett az LMBTI-személyek emberi jogainak védelme mellett

Külföld, 2021.05.16

Az Európai Unió szilárdan elkötelezett amellett, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek tekintetében tiszteletben tartsa, védje és előmozdítsa az emberi jogok maradéktalan és egyenlő érvényesítését - erősítette meg újólag az Európai Unió nevében Josep Borrell az unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője a homofóbia, a transzfóbia és a bifóbia elleni világnap alkalmából vasárnap közzétette sajtóközleményében.

Rámutatott: a világon továbbra is számos ember szembesül nap mint nap erőszakkal, kirekesztéssel és megkülönböztetéssel valós vagy vélt nemi irányultsága és nemi identitása, vagy nemi jellemzői miatt. Az uniót különös aggodalommal tölti el, hogy az azonos neműek közötti, beleegyezésen alapuló kapcsolatot 69 országban bűncselekménynek tekintik, és közülük 11 országban továbbra is halálbüntetést von maga után a homoszexualitás.

Borrell kiemelte: a koronavírus-járvány hatására még intenzívebbé vált az LMBTI-személyekkel szembeni erőszak és megkülönböztetés, amely egyebek között kapcsolati erőszak, online és offline gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények formáját ölti. Az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során gyakran szembesülnek megbélyegzéssel és megkülönböztetéssel. Nőtt az LMBTI-személyeket támogató emberijog-védők önkényes letartóztatásának és fogva tartásának, az ellenük elkövetett fizikai támadásoknak, illetve az ezekből fakadó pszichológiai trauma eseteinek a száma. Az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok, és nem maradhatnak büntetlenül.

"Az EU továbbra is síkra száll a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján történő megkülönböztetéssel szemben, különös tekintettel az LMBTI-személyek kiszolgáltatott helyzetére. Az unió a járvány utáni helyreállítás során méltányosabb, befogadóbb és fenntarthatóbb társadalmak megteremtésére szólít fel" - jelezte Borrell, hozzátéve, hogy az unió politikai párbeszédet fog folytatni a partnerországaival és a továbbiakban is támogatja majd az emberi jogokat védő civil szervezeteket és az emberijog-védőket annak érdekében, hogy az LMBTI-személyek tekintetében védjék és mozdítsák elő az emberi jogok maradéktalan és egyenlő érvényesülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!