Borrell: nincs sok remény jobb kapcsolatok kialakítására Oroszországgal

Külföld, 2021.06.16

Jelen körülmények között egyelőre nincs sok remény az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok javulására - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Brüsszelben.

Josep Borrell az Oroszországgal fennálló uniós kapcsolatok helyzetéről készített bizottsági jelentés bemutatásakor hangsúlyozta, jelenleg rosszak az EU és Oroszország közötti megújított partnerség kilátásai, pedig ez tehetné lehetővé a szorosabb együttműködést Moszkvával.

Aláhúzta: az EU-nak reálisnak kell lennie, és fel kell készülnie az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok további romlására. Noha a kapcsolatok romlanak, az unió kiszámíthatóbb viszony kiépítésében érdekelt Oroszországgal. Tervei szerint az EU egyszerre fogja visszaszorítani és korlátozni Moszkva barátságtalan fellépéseit, de törekedni fog arra, hogy kapcsolatai javuljanak Oroszországgal.

"Célunk, hogy feltárjuk azokat a lehetőségeket, amelyek elősegíthetik a fokozatos, kiszámíthatóbb és stabilabb kapcsolat kialakítását" - fogalmazott.

Azt mondta, az unió érdekei elleni orosz támadások leküzdése érdekében az EU-nak azonban erőteljesebbé és ellenállóbbá kell válnia. Az új, Oroszországgal kapcsolatos EU-stratégia közös és szisztematikus fellépést rögzít Moszkva fenyegetéseinek és káros cselekedeteinek megfékezésére olyan partnerekkel, mint a NATO és a G7 országai - közölte. Hangsúlyozta, az uniónak fejlesztenie kell kiberbiztonsági és védelmi képességeit, meg kell erősítenie a hibrid fenyegetésekre való reagálási képességét.

Oroszország gyakran kérdőjelezi meg és ássa alá a nemzetközi jogot, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács legfontosabb elveit. Megpróbálja befolyásolni, beavatkozni és destabilizálni az EU-t és tagállamait, valamint partnereit. Oroszország egyre növekvő politikai elnyomást gyakorol az emberi jogokra és az alapvető szabadságokra is, hogy megőrizze jelenlegi politikai és gazdasági rendjét - mondta.

"Az EU elkötelezi magát az emberi jogok megsértésének elutasítása mellett, folytatja az orosz civil társadalom támogatását, és vállalja, hogy a demokrácia értékeinek szóvivőjévé válik a nemzetközi fórumokon" - fogalmazott.

Kijelentette: az unió továbbra is támogatja Ukrajna területi egységét és önállóságát, továbbá arra szólítja fel Oroszországot, hogy vállalja felelősségét a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott szerepéért, és teljes mértékben hajtsa végre a minszki megállapodásokat.

Borrell reményét fejezte ki, hogy az EU nem kényszerül az Oroszországgal szemben hozott szankciók fokozására. Véleménye szerint ez a kapcsolatok romlásához vezetne. Az EU vonakodik attól, hogy a gazdasági korlátozó intézkedéseket fegyverként használja Moszkvával szemben, azok ugyanis hatással vannak az ország állampolgáraira is - mondta.

Az Európai Unió egységet mutat annak ellenére, hogy Oroszország megpróbálja megosztani a tagállamokat. Az egység továbbra is az unió legnagyobb értéke, melyet még erősebbé kell tenni - tette hozzá. Borrell tájékoztatása szerint az uniós tagországok vezetői jövő hét második felére tervezett brüsszeli csúcstalálkozójukon vitatják meg a bizottsági jelentést, melynek alapján közös megközelítést alakítanak ki Oroszországról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!