Borrell szerint lehetséges a megállapodás az iráni atomalkuról, Párizs kételkedik

Külföld, 2022.01.14

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az iráni atomalku megmentéséről Bécsben folyó tárgyalások hangulata "jobb", mint 2021 végén, és "a következő hetekben" lehetséges megállapodásra jutni.

"A hangulat jobb karácsony óta. Karácsony előtt nagyon pesszimista voltam. Most úgy gondolom, megvan a lehetőség arra, hogy megállapodás szülessen" - jelentette ki Borrell az uniós tagországok védelmi, illetve külügyminiszterei informális találkozóján a nyugat-franciaországi Brestben. Hozzátette, hogy a következő hetekben lehetséges egy "végső eredmény".

"Továbbra is remélem, hogy lehetséges újra megállapodni, és úgy együttműködni, ahogyan az amerikai kilépés előtt" - mondta.

A találkozó házigazdája, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a tárgyalások "túl lassan haladnak ahhoz, hogy eredményre lehessen számítani".

"Ha az irániak meg akarnak állapodni, akkor az amerikai hozzáállás rugalmasságára és tettrekészségére lehet számítani. Ha nem törekednek megállapodásra, akkor a viszony elmérgesedése várható" - hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője.

"Nincs miről tárgyalni, ha semmi nem történik" - tette hozzá Jean-Yves Le Drian utalva arra, hogy Irán egyáltalán nem fogja vissza nukleáris fejlesztéseit. "Ha nem gyorsulnak fel a tárgyalások, maradnak a szankciók" - jegyezte meg.

A 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodás lehetővé tette az iráni gazdaságot fojtogató szankciók egy részének feloldását, cserében a szigorú ENSZ-ellenőrzés alá helyezett iráni nukleáris program drasztikus csökkentéséért. Az Egyesült Államok azonban 2018-ban a maga részéről felmondta a nemzetközi szerződést, és újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket Teheránnal szemben. Az atomalku megmentését célzó tárgyalások nyolcadik fordulóján Irán mellett a megállapodást aláíró Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország képviselői vettek részt Bécsben, az amerikai kormányzat csak közvetítőkön keresztül kapcsolódott be a tárgyalásokba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!