Brexit - A brit kormány finanszírozza a hátrányos helyzetű EU-állampolgárok letelepedését segítő szervezeteket

Külföld, 2019.04.10

A brit kormány többtucatnyi olyan civil szervezetnek nyújt pénzügyi támogatást, amelyek hátrányos helyzetű, például fogyatékossággal élő vagy egyéb ok miatt rossz helyzetben lévő külföldi EU-állampolgároknak segítenek a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után szükségessé váló letelepedési engedély megszerzésében.

Sajid Javid belügyminiszter a tárca által szerdán ismertetett nyilatkozatában közölte: a minisztérium 57 ilyen szervezetnek összesen 9 millió font (3,4 milliárd forint) finanszírozást juttat.

Javid szerint a becslések arra vallanak, hogy elérheti a 200 ezret a segítségre szoruló, valamilyen okból a társadalom peremére sodródott vagy nehezen elérhető külföldi EU-polgárok száma.

A belügyminiszter szerint az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-polgárok rengeteget adnak az országnak, és a brit kormány szeretné, ha mindannyian maradnának. Éppen ezért létfontosságú, hogy egyikük se maradjon ki a letelepedés lehetőségéből, és a kormány ezért is hozta létre az ingyenes, egyszerűen használható kérvényezési rendszert.

Sajid Javid nyilatkozata szerint a pótlólagos segítségre szoruló külföldi EU-polgárok között lehetnek idős, elszigeteltségben élő emberek, családon belüli erőszakcselekmények elszenvedői, olyanok, akiket embercsempészek csaltak az Egyesült Királyságba, akik komoly mentális problémákkal küszködnek vagy nincs állandó lakcímük.

Pótlólagos támogatást kaphatnak azok is, akik megfelelő hozzáférés, képességek vagy önbizalom hiányában nem tudják önállóan intézni a letelepedett jogi státus kérvényezését.

Javid szerint a belügyi tárca illetékesei az elmúlt egy évben kétszáznál több olyan helyi közösségi csoport, önkéntes szervezet és üzleti vállalkozás szakértőivel találkoztak, amelyek szoros kapcsolatokat tartanak fenn a környezetükben élő, hátrányos helyzetbe került külföldi EU-polgárokkal.

A minisztériumi illetékesek információkkal látták el e szervezetek szakértőit a letelepedett státus megszerzésére kidolgozott kormányzati programról, annak érdekében, hogy minden érintettet sikerüljön elérni.

A konzervatív párti brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen az Egyesült Királyságban laknak, a Brexit után is maradhatnak, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státusért kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

Az engedélyezési rendszer több próbaüzem után március 30-án indult teljes körűen.

A kérelmet a legegyszerűbben a külön e célra kifejlesztett mobilalkalmazás - EU Exit ID Document Check App - használatával lehet benyújtani, de akik nem akarják vagy nem tudják ezt az alkalmazást használni, postán is elküldhetik a belügyi tárcának útlevelüket vagy egyéb személyazonosító okmányaikat.

Theresa May brit miniszterelnök már januárban bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben ingyenes lesz a tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik az engedélyezési rendszer próbaüzemeinek időszakban már befizették a díjat, visszakapják pénzüket.

Az eredeti tervek alapján a letelepedési engedélyért folyamodó felnőtteknek 65 font (több mint 24 ezer forint), a 16 évnél fiatalabbaknak 32,50 font eljárási díjat kellett volna fizetniük.

Az Egyesült Királyságban élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez igazolniuk kell személyazonosságukat és azt, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamely bűncselekmény miatt.

Az uniós polgároknak a belügyminisztérium tájékoztatása szerint legalább 2020. december 31-éig van idejük tartós letelepedésük engedélyeztetésére, akár életbe lép a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodás, akár nem.

A tárca szerdán közölte, hogy meghaladta a 400 ezret azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik már kérvényezték a letelepedett státust.

A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint 3,5 millió külföldi EU-polgár él az Egyesült Királyságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!