Brexit - A gibraltári adóelkerülések megfékezését célzó együttműködést köt Spanyolország és Nagy-Britannia

Külföld, 2019.03.04

A gibraltári adóelkerülések megfékezését célzó nemzetközi szerződést köt Spanyolország és Nagy-Britannia - közölte a spanyol külügyminisztérium hétfőn.

A tárca tájékoztatása szerint a kétoldalú adó- és pénzügyi megállapodásra Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése miatt volt szükség, és az abban foglaltak életbe lépése független attól, hogy végül a britek megállapodással távoznak-e az EU-ból vagy sem.

A jövőben ez a dokumentum biztosítja majd a magas szintű együttműködés kereteit a gibraltári és spanyol adóhatóságok között.

A szerződés révén az adócsalások és adóelkerülések csökkentésének, megszüntetésének célja mellett mérsékelhetők a spanyol adóhatóságot ért káros hatások, amelyek a gibraltári adórendszerből következnek - írta a minisztérium.

Hozzátette: a világos szabályokkal könnyebben megoldhatók az adóügyi illetékesség problémái, például, ha egy spanyolországi lakos hamis gibraltári lakcímet használ a kedvezőbb adófeltételek miatt.

Az El País című napilap információ szerint a megállapodás rögzíti, hogy ha valaki az év több mint 183 napját Spanyolországban tölti, annak ott kell adóznia, vállalatok esetében ez akkor kötelező, hogy ha a cég vagyonának nagyobb része Spanyolországban van, illetve bevételei többsége Spanyolországból származik.

A brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár ugyan hivatalosan nem szerepel az adóparadicsomok listáján, a spanyolok mégis így tekintenek rá, ugyanis rendkívül kedvező adózási feltételeket kínál. Az előnyök miatt számos online fogadóiroda működik gibraltári adózási székhellyel, 2016-ban a szerencsejátékból származott a terület bruttó hazai termékének (GDP) 25 százaléka.

Ha Gibraltár önálló állam lenne, akkor a világon a harmadik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkezne - írta az El País, kitérve arra, hogy a 33 ezer lakosú Gibraltáron több mint 55 ezer bejegyzett cég működik.

A spanyol külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Josep Borrell spanyol külügyminiszter által már aláírt megállapodást brit részről David Lidington kabinetminiszter, Theresa May miniszterelnök helyettese fogja ellenjegyezni. Alkalmazásához kormányzati és parlamenti jóváhagyás is szükséges.

A két ország az 1731-es utrechti szerződés óta nem írt alá Gibraltárt érintő nemzetközi szerződést egymással. Abban a dokumentumban mondott le Spanyolország a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogáról London javára a spanyol örökösödési háború lezárásaként, ám azóta a spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét, illetve szorgalmazzák a 6,5 négyzetkilométeres terület közös felügyeletét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!