Brexit - A legnagyobb északír párt szerint "megalázó" a Brexit halasztása

Külföld, 2019.03.22

A legnagyobb észak-írországi protestáns párt szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról döntő EU-csúcsértekezleten Theresa May miniszterelnök "megalázó módon" vonta vissza azt a gyakran ismételgetett álláspontját, hogy az Egyesült Királyság március 29-én kilép az Európai Unióból, a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodással kapcsolatban pedig "semmi nem változott".

Péntek estére átlépte a 3,5 milliót a Brexit leállítását követelő hivatalos petíció aláíróinak száma.

Nigel Dodds, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) helyettes vezetője rendkívül éles hangú pénteki nyilatkozatában "kiábrándító és megbocsáthatatlan kudarcnak" nevezte, hogy Theresa May az uniós csúcsértekezleten nem terjesztett elő olyan javaslatokat, amelyek javíthatták volna egy elfogadható kilépési megállapodás kidolgozásának esélyeit.

Az északír párt második emberének állásfoglalása azért rendkívüli jelentőségű, mert jórészt a DUP tízfős alsóházi frakciójának támogatásától függ, hogy a kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt el tudja-e fogadtatni a parlamentben az EU-val novemberben elért, az alsóházban azonban eddig kétszer is nagy többséggel elvetett Brexit-megállapodást.

Egyelőre nem hangzott el hivatalos bejelentés arról, hogy a kormány ismét a ház elé terjeszti-e az 585 oldalas kilépési megállapodást és az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokat körvonalazó 26 oldalas politikai nyilatkozatot. A kabinet több tagja is utalást tett az elmúlt napokban arra, hogy csak akkor kerül újból a képviselők elé vitára és szavazásra a megállapodáscsomag, ha bizonyosra vehető, hogy elfogadásához megvan a többség.

Ráadásul John Bercow, az alsóház elnöke e hét elején egy 1604-ben kelt parlamenti precedensvégzésre hivatkozva gyakorlatilag megtiltotta a kormánynak, hogy a Brexit-megállapodás legutóbb elvetett verzióját "változatlan vagy jórészt változatlan" formában újból a ház elé terjessze.

Ha mindezek ellenére mégis lesz a héten vita és szavazás a Brexit-csomagról, annak időpontja valószínűsíthetően kedd este lenne.

A brüsszeli csúcson elért megállapodás alapján a szavazás megtartásától, illetve eredményétől függ, hogy a Brexit halasztása mennyi ideig tarthat.

Ha sikerülne a jövő héten elfogadtatni a kilépési egyezményt, akkor a brit EU-tagság a jelenleg még törvény által is rögzített jövő pénteki időpont helyett május 22-én szűnne meg rendezett körülmények közepette, az EU ugyanis addig adott időt a megállapodás ratifikálására és a kilépéshez még szükséges egyéb jogszabályok megalkotására.

Az Egyesült Királyságnak ebben az esetben nem kellene részt vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Ha az alsóház a jövő héten sem fogadja el a Brexit-megállapodást, akkor a brit kormánynak április 12-éig ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és addig az Egyesült Királyság az EU tagja maradna.

Ebben az esetben Londonnak döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon.

Ha erre a brit kormány hajlandó, akkor az EU-csúcson elért megállapodás alapján a Brexit hosszabb ideig tartó - egyelőre kijelölt határidő nélküli - halasztása is szóba kerülhet, ha viszont London továbbra is elveti a részvételt az EP-választásokon, akkor április 12-én elvileg megállapodás nélkül megszűnhet a brit EU-tagság.

Igen jelentős részben a DUP hozzáállásától is függ, hogy e forgatókönyvek közül melyik valósul meg.

Nigel Dodds rendkívül kritikus hangvételű pénteki nyilatkozata szerint a konzervatív párti kormány az EU-val folytatott tárgyalásokon rendre akkor is belement "silány kompromisszumokba", amikor erre nem volt szükség.

A kormányt kívülről támogató északír párt helyettes vezetője alig burkolt utalást tett arra, hogy a DUP számára továbbra is elfogadhatatlan a Brexit-megállapodás, mondván: az egyezmény szempontjából az uniós csúcs után sem változott semmi, és a DUP nem fog jóváhagyni semmiféle olyan egyezményt, amely hosszú távon kockázatot jelent az Egyesült Királyság alkotmányos és gazdasági integritására.

A rendkívül EU-szkeptikus irányvonalú DUP - az alsóházi tory frakció keményvonalas Brexit-táborához hasonlóan - mindenekelőtt a megállapodás azon záradékát utasítja el, amelynek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt.

E tartalékmegoldás (backstop) célja az, hogy ebben az esetben se kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország határán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Péntek estig már több mint 3,5 millióan írták alá azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez (Brexit) vezető folyamat leállítását követeli, és azt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja.

Az aláírások száma 24 óra alatt kétmillióval nőtt.

A Brexit-ellenes szervezetek szombaton tömegtüntetést tartanak Londonban a kilépés ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!