Brexit - A lengyel külügyminiszter ötéves időkorlátot javasolt az ír-északír pótmegoldás alkalmazására

Külföld, 2019.01.21

Az Európai Unió közös álláspontjával szembemenve ötéves időkorlátot javasolt az úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás alkalmazására a lengyel külügyminiszter, aki szerint ez lehetővé tenné az Egyesült Királyság rendezett kiválását.

Ezt maga Jacek Czaputowicz erősítette meg az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácsülésén. Mint mondta, az ötletet már decemberben felvetette brit és ír kollégáinak, ahogyan a mostani találkozó margóján is.

"Nyilván kevésbé kedvező lenne Írország számára, mint egy korlátlan backstop-megállapodás, de sokkal kedvezőbb, mint a rendezetlen kilépés, ami elkerülhetetlenül közeledik" - fogalmazott.

A lengyel diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy bátor lépésekre van szükség a megállapodás nélküli Brexit elkerülése érdekében.

"Nem tudom, megvalósítható-e, de szerintem kimozdítaná a holtpontról a folyamatot, ha Írország javaslatot tenne a szerződés megváltoztatására, hogy a pótmegoldás esetleges alkalmazása időben korlátozott legyen, mondjuk öt évre" - jelentette ki.

Simon Coveney ír külügyminiszter hétfő délután elutasította a lengyel kormány új javaslatát, és később német kollégája, Heiko Maas is csatlakozott hozzá, országa teljes támogatásáról biztosítva Dublint.

A bennmaradó tagállamok eddig következetesen kitartottak azon álláspontjuk mellett, hogy az ír-északír kemény határok visszaállításának megakadályozását szolgáló tartalékmegoldás nem tartalmazhat időbeli korlátokat.

Ezen backstop-rendelkezés a brit belpolitikai konfliktus alapja, jórészt emiatt utasította el hatalmas arányban múlt héten a londoni parlament alsóháza a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

Az egyezménybe foglalt opció értelmében jobb és végleges megoldás híján egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír-szigeti határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére. Ugyan erre csak a legvégső esetben kerülne sor, és kizárólag addig, amíg szigorúan szükséges, a britek biztosítékokat akarnak, nehogy a szigetország esetleg végleg "beleragadjon" egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!