Brexit - A spanyol kormányfő szerint országa minden forgatókönyvre felkészült

Külföld, 2019.03.13

Spanyolország felkészült minden forgatókönyvre, akár megegyezéssel, akár anélkül hagyja el az Egyesült Királyság az Európai Uniót - írta Pedro Sánchez spanyol kormányfő cikkében, amelyet az El País című baloldali napilap közölt szerdai számában.

"Egy olyan napon mint a mai, a fontos az, hogy Spanyolország elvégezte feladatát. Mi, spanyolok, felkészültünk bármelyik forgatókönyvre, megegyezéssel vagy megegyezés nélkül" - fogalmazott a miniszterelnök, akinek értékelése egy nappal azután jelent meg, hogy a londoni alsóház újból elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: kormánya számára mindig "maximális prioritás" volt, hogy stabilitást és biztonságot nyújtson ebben a folyamatban, különösen az állampolgárok és a gazdasági szereplők számára, valamint hogy megerősítse a jövőbeli kapcsolat alapjait az Egyesült Királysággal.

A spanyol miniszterelnök cikkében a rendezett kilépés mellett érvelt, amelyhez szerinte minden garanciát biztosít az Európai Unióval létrejött megállapodás.

Kitért arra, hogy Gibraltár vonatkozásában Spanyolország kiváltságos helyzetbe került, mivel az Európai Tanács és az Európai Bizottság "a történelem során először elismerte Spanyolország meghatározó szerepét", beleértve a vétójogot a "brit gyarmat" és az unió közötti jövőbeli kapcsolatokban.

Pedro Sánchez beszámolt arról, hogy a rendezetlen kilépésre készülve a spanyol kormány rendeletet fogadott el olyan készenléti intézkedésekkel, amelyek minden területet lefednek.

"Kilépése után az Egyesült Királyság az Európai Uniónak nem lesz része, de Európának igen. Továbbra is fontos partner marad, különösen Spanyolország számára" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy például olyan kérdésekben számít szoros együttműködésre a két ország között, mint a biztonság, illetve a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem.

Pedro Sánchez szerint sok tanulság vonható le ebből a kilépési folyamatból, amely "zsákutcába" juttatta a brit népet, és amelyet lehetetlen megérteni három olyan tényező együttállásának figyelembe vétele nélkül, mint a nacionalizmus, a szélsőjobboldal térnyerése és a demokrácia leegyszerűsítése.

Felidézte, hogy a kiválási referendumot megelőző éveket az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) fellendülése határozta meg, amely démonizálta az EU-t, tudatosan megfeledkezve az állampolgárok valódi szükségleteiről, a népszavazási kampányban túlzásokra és hazugságokra építve - írta.

"Láttunk reprodukálódni egy jelenséget, amely már ismert ennek a kontinensnek a történetében: egy kisebbségben lévő és szélsőséges réteg, feltételeket szabva kényszeríti rá eszméit más politikai szereplőkre" - hangsúlyozta a spanyol kormányfő.

Mint írta, bármi is történjen, az uniónak folytatnia kell az integráció folyamatát. A közelgő európai parlamenti választások fordulópontot jelentenek. "Itt az idő, hogy megóvjuk Európát, ha olyan Európát szeretnénk, amely minket megóv" - fogalmazott cikkében a spanyol miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!