Brexit - Az Európai Bizottság elutasította az uniós népszavazást sürgető kezdeményezést

Külföld, 2018.11.28

Az Európai Bizottság elutasította azt a beadványt, amely uniós szintű népszavazás kiírását kezdeményezte a Brexitről, vagyis az Egyesült Királyság kilépéséről (Brexit) - közölte az uniós bizottság szerdán.

A tájékoztatás szerint a bizottság azzal érvelt, hogy a kérdés nem tartozik hatáskörébe.

A kezdeményezést benyújtók szerint "minden európai polgárnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy kinyilvánítsa véleményét arról, kívánja-e, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e"?

Az uniós bizottság korábban sajnálatát fejezte ki, hogy Nagy-Britannia jövő március 29-én elhagyja az EU-t, de tiszteletben tartja a 2016-ban tartott brit népszavazás eredményét.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, amelynek segítségével az európaiak elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.

A kezdeményezés - hivatalos nyilvántartásba vétele után - lehetővé teszi, hogy egymillió, legalább hét tagállamból származó ember aláírásával felkérje az Európai Bizottságot jogi intézkedési javaslat előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken. Ha ez sikerül, a bizottság akkor sem köteles jogszabálytervezetettel előállni, de bárhogy is határoz, döntését indokolnia kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!