Brexit - Barclay: a Nagy-Britanniában élő cseh állampolgárok jogai a Brexit után is megmaradnak

Külföld, 2019.09.23

Stephen Barclay, a brit kormány Brexit-ügyi minisztere hétfőn Prágában arról biztosította Csehországot, hogy a szigetországban élő cseh állampolgárok jogai azután is megmaradnak mai állapotukban, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.

Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettessel, belügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után Barclay felszólította a cseheket, hogy ne késlekedjenek bejegyeztetni magukat a brit hatóságoknál, ami szükséges annak elismeréséhez, hogy tartósan Nagy-Britanniában élnek.

"Világosan kimondjuk, hogy a jogokat garantálni fogjuk" - jelentette ki Barclay sajtóértekezletén. Hozzátette: Nagy-Britannia méltányolja, hogy az ott élő csehek hozzájárulnak az ország működéséhez. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a jogok elismeréséhez a cseheknek és más külföldieknek regisztrálniuk kell a brit hatóságoknál. Hangsúlyozta, hogy ez ingyenes.

Hamácek emlékeztette brit partnerét: Csehország törvényt fogadott el arra az esetre, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. Eszerint Prága a brit állampolgárokat meghatározott területeken 2020 végéig úgy fogja kezelni, mintha a szigetország továbbra is az EU tagja lenne.

"Elvárjuk, hogy Nagy-Britannia is így kezelje az ott élő cseheket" - jelentette ki a cseh belügyminiszter.

Hamácek leszögezte: Prága tiszteletben tartja a brit állampolgárok döntését, hogy országuk távozzon az EU-ból. Ugyanakkor mindkét politikus reményét fejezte ki, hogy a jó cseh-brit kapcsolatok a Brexit után is fennmaradnak.

"Az ideális az lenne, ha a távozásra megállapodás alapján kerülne sor" - vélekedett Hamácek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!