Brexit - Barnier: a tárgyalók pénteken közös nevezőre juthatnak a még vitás kérdésekről

Külföld, 2020.12.17

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokról zajló tárgyalásokon a felek akár már pénteken közös nevezőre juthatnak a továbbra is vita forrását jelentő egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéseiről - közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön.

Barnier Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete előtt számolt be a december végi határidővel zajló tárgyalások állásáról.

Azt mondta, noha nehéz, még mindig lehetséges a kereskedelmi megállapodás idei, határidő előtti elfogadása. A Twitteren közzétett üzenetében kiemelte: a megbeszélések ezen utolsó szakaszában az átláthatóság és az unió egysége fontosabb, mint valaha.

"Csak az EU érdekeit és elveit védő megállapodást fogunk aláírni" - emelte ki.

A tanácskozás részleteit ismerő források szerint Barnier azt mondta, London elfogadta egy mechanizmus bevezetését, amely eljárás indítását teszi lehetővé akkor, ha az uniós állampolgárságú munkavállalók jogai az Egyesült Királyságban, illetve a brit munkavállalóinak jogai az EU-ban csorbát szenvednének, illetve, ha a környezetvédelmi szabványok a tisztességes versenyt befolyásoló módon térnek el az előírásoktól.

London még nem nyilatkozott arról, miként kívánja ellenőrizni az állami támogatásokat, továbbá a halászat kérdése még mindig a legvitatottabb kérdések közé tartozik - emelte ki a főtárgyaló.

Az Elnökök Értekezlete a találkozót követően kiadott közleményében azt közölte: amennyiben vasárnap éjfélig sikerül közös nevezőre jutni Londonnal, az Európai Parlament készen áll rendkívüli plenáris ülést összehívására még december vége előtt, hogy megvitassa a tárgyalások eredményét és azt, hogy beleegyezését adja-e a megállapodáshoz.

Arra emlékeztettek, hogy a megállapodás ratifikálása attól függ, hogy az Egyesült Királyság kormánya teljes mértékben végrehajtja-e a január végével hatályba lépett kilépési (Brexit) megállapodás rendelkezéseit, különös tekintettel az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvre. Arra szólították fel az Európai Bizottságot, nyújtson be teljes körű jelentést a megállapodás végrehajtásáról annak érdekében, hogy az uniós parlament értékelhesse, minden feltétel teljesült-e.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről ezen a héten Brüsszelben zajlanak a tárgyalások.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen három hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Az eddigi tárgyalási fordulókon azonban nem sikerült megállapodást elérni. A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyik.

Ha a következő napokban sikerülne megállapodásra jutni, az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy a szerződés az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!