Brexit - Barnier: az EU-tagállamok egységére van szükség a Londonnal folytatandó tárgyalásokon

Külföld, 2020.02.27

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Varsó, 2020. február 27., csütörtök (MTI) -&nbsp;&nbsp;Az Európai Unió (EU) 27 tagállamának egységes fellépésére van szükség a jövőbeni EU-brit kapcsolatokról folytatandó tárgyalásokon - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója csütörtökön Varsóban.

Barnier a lengyel fővárosban Mateusz Morawiecki kormányfővel egyeztetett a Brexitről, a kérdéskör kapcsán részt vett az EU-ügyekben illetékes alsó- és felsőházi bizottságok ülésén is. A Morawieckivel folytatott tárgyalásokat a főtárgyaló a Twitteren konstruktívnak minősítette. "Ambiciózus és igazságos partnerséget akarunk az Egyesült Királysággal" - hangsúlyozta.

Későbbi sajtóértekezletén a főtárgyaló a brit kormánnyal hétfőn kezdődő, a jövőbeni kapcsolatokról folytatandó tárgyalásokról elmondta: "minden bizonnyal nehezek lesznek, és rövidek is, mégpedig a britek akaratából". Utalt arra, hogy a brit kormány által csütörtökön ismertetett tárgyalási javaslatcsomag szerint London nem kívánja meghosszabbítani a brit EU-tagság január végi megszűnése után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakot, és már júniusban dönteni kíván arról, hogy érdemes-e folytatni a tárgyalásokat az EU-val.

Barnier a legfontosabb kérdésnek a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogainak védelmét nevezte. "Bízunk a brit kormányban, hogy megőrzi e jogokat, amint ők is bíznak bennünk az EU-ban tartózkodó brit állampolgárokat illetően" - jelentette ki, hozzáfűzve: az EU részéről ez ügyben "nagy elővigyázatosságra lesz szükség".

Reményének adott hangot, hogy a hétfőn induló tárgyalások "a szabadság, a nyitottság és a fair play elveinek szellemében" zajlanak majd. Kilátásba helyezte: júniusban, öt-hat tárgyalási szakasz után áttekintik az egyeztetés eredményeit, a cél viszont az, hogy októberig vagy legkésőbb novemberig megállapodás szülessen.

E dokumentum kidolgozása nehéz, de lehetséges - fogalmazott Barnier, aláhúzva a brit EU-tagság január végi megszűnéséről szóló megállapodásban foglalt elvek betartásának szükségességét.

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az EU-ból, ezzel december 31-ig tartó átmeneti időszak vette kezdetét, mely alatt London továbbra is alkalmazni fogja az uniós jogot, de már nem rendelkezik képviselettel az uniós intézményekben.

Az EU tagállamai kedden hagyták jóvá a Nagy-Britanniával mint unión kívüli országgal kialakítandó jövőbeni kapcsolatokra összpontosító tárgyalási álláspontot, mely szerint az EU ragaszkodni fog egyebek mellett egy "méltányos és kiegyensúlyozott", vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodás létrehozásához Nagy-Britanniával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!