Brexit - Barnier februártól von der Leyen különleges tanácsadója lesz

Külföld, 2021.01.19

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója február elsejétől Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének különleges tanácsadójaként folytatja munkáját - közölte az uniós bizottság kedden.

Barnier Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság illetékeseinek munkáját segíti majd az Egyesült Királysággal kötött uniós kilépési megállapodás végrehajtásában, illetve szakértőként vesz részt az EU és London között december 24-én létrejött kereskedelmi és együttműködési megállapodás ratifikációs folyamatának véglegesítésében.

A bizottsági tájékoztatás szerint a kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodás létrejöttével a Londonnal fenntartott kapcsolatokért felelős uniós munkacsoport megbízatása március elsején lejár. Az Egyesült Királysággal kötött megállapodások hatékony és szigorú végrehajtásának és nyomon követésének támogatása érdekében az Európai Bizottság úgy határozott, hogy új munkacsoportot hoz létre. A munkacsoport, amely szorosan együttműködik az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének irodájával, március 1-jén kezdi meg a működését.

Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosát, az Egyesült Királysággal folytatott Brexit-megállapodás végrehajtásáért felelős vegyes bizottság uniós vezetőjét pedig az EU-Nagy-Britannia Partnerségi Tanács társelnökének nevezték ki - közölték.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az év decemberében a tárgyaló felek átfogó kereskedelmi és együttműködési megállapodásában egyeztek meg. Az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kell, majd a tagállamokat tömörítő Tanácsnak is hozzájárulását kell adnia a megállapodás aláírásához ahhoz, hogy a szerződés életbe léphessen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!