Brexit - Barnier: felfüggesztették a megbeszéléseket az egyik tárgyaló pozitív koronavírustesztje miatt

Külföld, 2020.11.19

Rövid időre felfüggesztették az Európai Unió és az Egyesül Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról folyó brüsszeli tárgyalásokat az uniós tárgyalódelegáció egyik tagjának pozitív koronavírustesztje miatt - közölte az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön.

Michel Barnier Twitter-üzenetében arról számolt be, csapata egyik tagjának fertőzöttsége miatt a brit tárgyalóküldöttség vezetőjével, David Frosttal közösen úgy döntött, ideiglenesen felfüggesztik a legfelsőbb szintű megbeszéléseket.

A tárgyalások alacsonyabb szinten, az iránymutatások teljes tiszteletben tartásával folytatódnak - közölte.

David Frost üzenetében hangsúlyozta, a tárgyalódelegációk tagjainak egészsége az első, egyúttal köszönetet mondott az Európai Bizottság azonnali segítségnyújtásáért és támogatásáért.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről hétfőtől folytak a tárgyalások Brüsszelben az előző heti londoni megbeszéléseket követően.

Barnier a londoni tárgyalások után "nagyon súlyosnak" nevezte a fennmaradt nézetkülönbségeket, főleg az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának ügyében. Burkoltan utalt arra is, nem biztos a megállapodás elérése Londonnal, és közölte: az EU "minden forgatókönyvre felkészült".

Frost a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte, hogy van ugyan előrelépés, de bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul "erősen széttartanak a nézetek".

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!