Brexit - Bővül a külföldi szakemberek gyorsított alkalmazására jogosult brit szervezetek száma

Külföld, 2019.12.23

Csaknem a kétszeresére emeli a brit kormány azoknak az elsősorban tudományos, egészségügyi és ipari kutatással foglalkozó szervezeteknek a számát, amelyek a jövőben jogosultak lesznek magasan képzett külföldi szakemberek toborzására gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárás felajánlásával - közölte hétfőn Priti Patel brit belügyminiszter.

A bejelentés szerint a kormány 120 intézetet jogosít fel arra, hogy könnyített elbírálási feltétetek meghirdetésével ajánljanak állásokat, kutatási programokat külföldi szakembereknek.

Jelenleg 62 szervezet jogosult erre, köztük olyan intézmények, mint a brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society, a két legnagyobb brit rák- és szívgyógyászati alapítvány, a Cancer Research UK és a British Heart Foundation, valamint az ipari tudományok királyi akadémiája (Royal Academy of Engineering).

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával, várhatóan 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

Az egyes szakterületeken alkalmazható gyorsított elbírálási eljárásról vázlatosan már Boris Johnson miniszterelnök kormányának új programjában is szó esett. A programban, amelyet II. Erzsébet királynő ismertetett a Konzervatív Párt által nagy fölénnyel megnyert, december 12-én tartott előrehozott parlamenti választás után, az szerepelt, hogy gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a Brexit utáni átmeneti időszak lejártával a külföldi orvosok, a szakképzett kórházi ápolók és más, magas szakképesítésű egészségügyi szakemberek.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) friss statisztikája szerint az idei harmadik negyedévben csak Angliában 92 ezer betöltetlen állás volt az NHS intézményeiben.

Priti Patel belügyminiszter hétfői ismertetése szerint azonban a gyorsított elbírálás lehetősége az egészségügy mellett szinte minden egyéb elméleti és alkalmazott tudományos kutatási és gyakorlati tevékenységre kiterjedhet.

Patel a bejelentéshez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a brit kormány szeretné, ha Nagy-Britannia továbbra is az innováció élvonalában haladna, ezért olyan bevándorlási rendszerre van szükség, amely "a világ legpallérozottabb elméjű" szakembereit vonzza az országba.

Andrea Leadsom, az üzleti ügyek minisztere a belügyi tárca hétfői ismertetését kommentálva kijelentette: a kormány "globális tudományos szuperhatalommá" kívánja tenni Nagy-Britanniát, ezért a világ legjobb tudósait és kutatói kívánja arra ösztönözni, hogy Nagy-Britanniában dolgozzanak olyan területeken, mint például a tiszta energiaforrások felkutatása vagy az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia problémájának megoldása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!