Brexit - Brit kormány: fél évi felfordulást okozna a kikötői forgalomban a megállapodás nélküli Brexit

Külföld, 2018.12.07

A brit kormány pénteki figyelmeztetése szerint akár fél évig tartó felfordulást is okozhat a legnagyobb forgalmú brit kikötőkben, ha az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock által közzétett négyoldalas helyzetértékelés elsősorban a gyógyszerellátás szempontjából vizsgálja a megállapodás nélküli Brexit potenciális hatásait az áruforgalomra, de általános érvényű megállapításokat is tesz.

Hancock szerint nem lehet pontosan tudni, hogy az EU-ban maradó tagországok milyen határellenőrzési intézkedéseket tennének a Brexit-megállapodás életbe léptetésének elmaradása esetén. A brit kormány hatásvizsgálatai azonban azt mutatják, hogy a lehetséges ellenőrzési intézkedések a két legforgalmasabb kikötő, Dover és Folkestone működését érinthetnék a legnagyobb mértékben, és az ebből eredő fennakadások akár hat hónapig is jelentősen korlátozhatnák e két kikötő kapacitásait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!