Brexit - Brit pénzügyminiszter: lesz "elégséges költségvetési muníció" a megállapodás elmaradása esetére

Külföld, 2018.10.01

A brit pénzügyminiszter szerint lesz "elégséges költségvetési muníció" arra az esetre, ha megállapodás nélkül zárulna a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folyó tárgyalássorozat az Európai Unióval.

Philip Hammond a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusának hétfői munkanapján felszólalva kijelentette: az Európai Unió a Brexit után is Nagy-Britannia messze legnagyobb piaca marad, hiszen a 45 évnyi tagság alatt a brit gazdaság e piac köré szerveződött.

Bonyolult beszállítási útvonalak keresztezik oda-vissza a határokat, és csak a legnagyobb forgalmú brit kikötőben, a délkelet-angliai Doverben, valamint az angol és a francia part között épült Csatorna-alagúton napi 11 ezer kamion kel át a kontinensre vagy Angliába, több tízezer tonna áruval megrakva, és ez a forgalom jelenleg semmivel sem szenved nagyobb határellenőrzési késedelmet, mint például az Anglia és Wales közötti áruforgalom - mutatott rá a pénzügyminiszter.

Hangsúlyozta: a brit üzleti szektor és az általa foglalkoztatott alkalmazotti gárda számára szükségszerű a súrlódásmentes forgalom fenntartása.

Hammond szerint azonban a Brexit feltételrendszeréről folyó tárgyalássorozat a legbonyolultabbak közé tartozik, amelyeket brit kormányoknak békeidőben valaha is végig kellett vinniük. Jóllehet a jelenlegi brit kormány a lehetséges legjobb eredmény elérésre törekszik, elővigyázatossági terveket készít mindazonáltal arra az eshetőségre is, ha nem sikerülne megállapodásra jutni az EU-val - jelezte.

"Mindenkit szeretnék biztosítani arról, hogy lesz az eszköztáramban elégséges mennyiségű költségvetési muníció arra az esetre, ha ez bekövetkezik" - mondta kongresszusi beszédében a brit pénzügyminiszter.

Londoni pénzügyi elemzők szerint azonban a vámok és egyéb kereskedelmi akadályok várható megjelenése miatt mindenképpen súlyos növekedési áldozattal járna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics új átfogó tanulmányában közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén a brit hazai össztermék (GDP) értéke 2020 végére 2,1 százalékkal, 2023-ra 2,7 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet a cég alapeseti előrejelzése szerint a brit gazdaság e két évben megállapodásos Brexit esetén elérhetne.

Más nagy londoni házak a recessziót sem zárják ki.

A The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely legutóbbi tanulmánya szerint a 2007-2008-as pénzügyi válság idején csak a Bank of England - a brit jegybank - által a brit bankrendszerbe juttatott likviditásinjekció akadályozta meg a szektor összeomlását.

A ház szerint azonban most nincs olyan intézmény, amely ugyanígy készen állna a kereskedelmi rendszer megvédésére megállapodás nélküli Brexit esetén, és ebben a helyzetben egyértelműen lehetséges - bár nem elkerülhetetlen - súlyos recesszió kialakulása a brit gazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!